Zdravstvo

Vesti :: Klinika budućnosti za jug Srbije

klinika buducnosti

U novoj Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju osim vrhunskih operativnih zahvata na glavi i vratu i multimedijalni centar za usavršavanje i edukaciju stručnjaka i studenata

Niš - Uz velelepno obdanište, otvoreno poslednjih dana 2009. godine u niškom naselju Duvanište, posle nekoliko godina izgradnje, Niš je prvih dana posle i Božića dobio i novi objekat Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju. Niško zdravstvo se na taj način, uz Novi Sad i Beograd, u našoj zemlji svrstava među najosposobljenije i najmodernije na Balkanu i ovom delu Evrope kada je reč o hirurgiji glave i vrata, rekao je za „Politiku" dr Dragan Krasić, direktor Stomatološke klinike, u čijem će sklopu biti i nova klinika:

- Na preko 1.500 kvadratnih metara prostora su tri velike i najmodernije hirurške sale, od kojih je jedna za urgentne intervencije, zatim ambulante, prijemni centar, kao i stacionarni deo s tridesetak postelja, jedinicom intenzivne nege i svim pratećim službama i najsavremenijom opremom. Zahvaljujući tome naša ustanova postaje referentna za veliko područje naše zemlje, od centra Šumadije do samog srpskog juga, odnosno od Pirota i Zaječara na jugoistoku, do Kosova i zapadne Srbije. Do sada smo pacijente s područja od preko tri miliona stanovnika u oblasti maksilofacijalne hirurgije zbrinjavali u operativnim salama Hirurške, ORL ili drugih klinika niškog Kliničkog centra. Sada smo praktično bez tog problema jer imamo sopstveni i izuzetno opremljen hirurški prostor i, svakako, visokostručne kadrove.

Za pacijente iz velikog dela Srbije, koji gravitiraju Nišu i niškim medicinskim ustanovama, najznačajnije je, ističe dr Krasić, što će na minimum biti sveden postupak od dijagnostike oboljenja ili povreda glave i vrata, do neophodnih hirurških intervencija:

- Klinika za hirurgiju glave i vrata je zasebna ustanova i kao i stomatološka biće nastavna baza za studente medicine i stomatologije. Upravo iz tog razloga u novom objektu formiran je i moderan multimedijalni centar koji će omogućiti stručnjacima iz maksilofacijalne hirurgije, specijalizantima iz ove oblasti i studentima - budućim zubarima da i kada nisu u sali mogu da prate sve vrste operativnih zahvata. Audio vezom između multimedijalnog centra i hirurške sale, koja je „pokrivena" kamerama, omogućeno je da se hirurzima tokom operacija postavljaju pitanja, a oni da objašnjavaju šta preduzimaju.

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju građena je, a potom i opremana, po vrlo strogim i visokim kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i Evropske unije, ističe direktor Krasić. Sam objekat koštao je oko 70 miliona dinara i ta sredstva obezbedili su Ministarstvo zdravlja, grad Niš i Stomatološka klinika, a oprema je vredna preko dva miliona evra. Pored resornog ministarstva i grada u opremanje klinike najmodernijim uređajima, aparatima i sistemima donacijama uključile su se mnoge firme iz naše zemlje, ali i Srbi koji žive u inostranstvu.

Stvaranjem najsavremenijih uslova za vrhunsku hirurgiju glave i vrata niško kliničko zdravstvo i veliki broj pacijenata iz ovog dela Srbije dobili su, ocenjuje se, pravu kliniku za budućnost.

Izvor: POLITIKA 11.01.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi