Zdravstvo

Vesti :: Krezuba nacija

Krezuba nacijaPosle šet godina izuzimanja stomatoloških usluga iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, postali smo još više krezuba nacija. Četvrtini odraslih nedostaje više od 10 zuba.

Stomatolog Kliničkog centra Srbije prof. dr Dejan Marković kaže da ušteda koja se očekivala nije dala rezultate. "Naprotiv, ta ušteda je bila ušteda na zdravlju, stanje usta i zuba drastično se pogoršalo", ocenjuje Marković, prenosi RTS.

Izmenom i dopunom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, odnedavno je proširena lista stomatoloških usluga, prevencija i lečenje o trošku Republičkog fonda.

"Proširena su prava na stomatološku zdravstvenu zaštitu i to na decu do završenog srednjoškolskog obrazovanja, na studente, kao i osigurana lica iz člana 22, to su socijalno ugrožene osobe koja ostvaraju prava na zdravstvenu zaštitu na teret republikog budžeta", precizira zamenica direktora RFZO-a Verica Lazić.

Zbog mnogih bolesti nastalih kao posledice zapuštanja zuba uvidelo se da se više isplati ulagati u preventivu i lečenje. Stomatolog Doma zdravlja "Milutin Ivković" Ljiljana Pantić kaže da je obim posla povećan.

"Više ne morate da razmišljate kao ranije. Pacijenta zbrinjavate kako vi mislite, po prioritetima. Više se ne pogađamo sa pacijentima šta njemu odgovara zbog novca i koliko ima. Nažalost tako je bilo ranije", kaže Pantićeva, prenosi RTS.

Ne plaćaju se preventivni i sistematski pregledi, popravka zuba, terapija karijesa, plombe, vađenje zuba, oralno-hirurška intervencija i druge usluge.

Pacijenti stariji od 65 godina imaju pravo na besplatnu totalnu i parcijalnu protezu, kao i na njihove popravke.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 05.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi