Zdravstvo

Vesti :: Lažnjak u apotekama!

xxxSvi muškarci koji zbog slabe potencije koriste lek "cijalis" mogli su mesecima u apotekama legalno da kupuju njegov lažnjak, za oko 2.000 dinara, i time sebi ozbiljno ugroze zdravlje!

Ministarstvo zdravlja, iako je u januaru ove godine imalo informaciju da je medikament falsifikovan i da se regularno prodaje u apotekama, to nije saopštilo javnosti do prekjuče!
Istu informaciju do juče nisu dobili ni u Farmaceutskoj komori Srbije, iako je Ministarstvo zdravlja saopštilo da će odgovorni farmaceuti, u čijim se apotekama "zadesio" lažni "cijalis", biti izvedeni pred Sud časti te komore.

Opasan lek!
Farmaceutkinja Devora Sunčica-Veličković navodi da "cijalis" ne bi smeli da piju svi oni muškarci koji imaju nekontrolisano visok pritisak, slabost srca, takozvanu nestabilnu anginu pektoris, oboljenja jetre, nepravilan rad srca, ali i nizak pritisak.
- "Cijalis" deluje na proširenje krvnih sudova polnog organa, koji se pune krvlju iz krvotoka. Tad mozak i srce ostaju bez kiseonika. Ukoliko muškarac nije potpuno zdrav ili ne zna da ima visok pritisak i druge srčane tegobe, može da dobije šlog ili da mu život bude ugrožen - kaže Veličkovićeva.
U ALIMS kažu da od 2005. godine nije bilo prijave neželjenih efekata na dejstvo "cijalisa".

Ministarstvo ćutalo zbog MUP
Na pitanje Kurira zašto Ministarstvo zdravlja nije saopštilo pacijentima informaciju da ne kupuju falsifikovani "cijalis" onog momenta kad su dobili informaciju da sa lekom nešto nije u redu, oni kažu:
- Nakon utvrđene sumnje u postojanje falsifikata leka na tržištu sve radnje inspekcije Ministarstva zdravlja sprovođene su u saradnji sa MUP, koji je u interesu istrage odredio momenat objavljivanja informacije o falsifikovanom leku širokoj javnosti - rekli su u Ministarstvu.

Ali o tome ništa ne zna Zlata Žuvela, direktorka FKS, koja za današnji Kurir tvrdi da do juče po podne još nije dobila nikakav službeni dopis ili informaciju od Ministarstva zdravlja o tome u kojim apotekama je pronađen lažni "cijalis".
U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da je tačno da je inspekcija za lekove zahtevala vanrednu kontrolu leka "cijalis".
- ALIMS je izvršila kontrolu dostavljenih uzoraka tog leka tokom januara 2010. godine i konstatovala da kvalitet pomenutog leka ne odgovara specifikaciji proizvođača, o čemu je tad obavešteno Ministarstvo zdravlja - kaže Aleksandar Tucović, portparol te državne institucije.
Devora Sunčica-Veličković, predsednica udruženja "Farmaceutsko jezgro", kaže da najveća opasnost za pacijente leži u tome što su oni obmanuti da kupuju siguran i ispitan lek.
- Ovako, utvrđeno je da "cijalis" ne odgovara specifikaciji. To znači da je u tom leku moglo da bude bilo šta. Od supstanci koje uopšte ne deluju na pacijenta, pa do onih koje bi mogle da mu ugroze život. Svi koji su kupili lažni "cijalis" u najboljem slučaju bacili su 1.753 dinara, ako su imali sreće da im ništa ne bude posle njegove upotrebe - objašnjava Veličkovićeva.
Podsetimo, inspekcija za lekove pri Ministarstvu zdravlja saopštila je prekjuče da je pokrenula prekršajne prijave protiv brojnih apoteka u Srbiji, kao i prijave za povredu profesionalne dužnosti protiv odgovornih farmaceuta koji su prodavali falsifikovani lek za mušku potenciju "cijalis". Kako su saopštili, reč je o film tabletama od 20 miligrama iz serije 05668 proizvođača "Lili ajkos limited UK".

Izvor: BLIC 11.03.2010
Arhiva vesti...»

Obavezno pogledajte: Svi preparati i lekovi za potenciju u Srbiji.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi