Zdravstvo

Vesti :: Lek "Utrogestan" uskoro o trošku Fonda

lek za održavanje trudnoćeLek "utrogestan", koji se koristi za održavanje trudnoće, a za koji su buduće mame plaćale participaciju, od 5. februara dobijaće se o trošku Fonda, saznaje RTS.

Prednovogodišnja najava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, da je lek "utogestan" besplatan, zbunila je mnoge trudnice koje su morale i u januaru da plate 45 odsto učešća za kupovinu tog leka. Međutim, kako RTS saznaje, od 5. februara "utrogestan", koji se koristi za održavanje trudnoće, dobijaće se o trošku Fonda.

Više od četiri meseca, tri puta dnevno Vesna Čupić uzima lek "utrogestan". Lekove iz kutije popije za pet dana, a za tu dozu mora da plati participaciju od 295 dinara.

Čupićeva je rekla da se obradovala kada je u decembru pročitala novinske članke da je "utrogestan" besplatan na recept.

"Međutim, kada sam sada u januaru otišla da podignem taj lek, neprijatno sam se izdnenadila kada mi je lekarka tražila da platim kao i do sada učešće. Rekla je da nije oslobođeno participacije-učešća. Uzela sam fiskalni račun i kupila lek kao i do sada. Koliko svaka trudica treba da plati znači mi i to osobađanje", navela je Čupićeva.

Na pitanje zašto kasni ukidanje participacije za ovaj lek, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su nam odgovorili da će učešće za "utrogestan" biti ukinuto, ali se na odluku čekalo zbog uobičajene procedure.

Fond je novi Pravilnik o Listi lekova dostavio Ministarstvu zdravlja, kako bi se dobila saglasnost tog Ministarstva i Vlade. Pravilnik stupa na snagu 5. februara, a od tada trudnice u Srbiji više neće plaćati učešće za taj lek.

Po preporuci lekara ovim lekom Vesna i mnoge druge trudnice u Srbiji održavaju trudnoću.

Ginekolog Doma zdravlja "Savski venac" Snežana Janković rekla je da je "utrogestan" prirodni progesteron koji deluje na matericu koja je u gravidnom stanju da spreči pojavu prevremenih kontrakcija, spreči pojavu preveremenog spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Prema njenim rečima, taj lek se koristi u preventivne i terapijske svrhe ukoliko je rizična trudnoća .

Trudnicama kojima od 5. februara neke apoteke koje imaju ugovor sa Fondom za izdavanje lekova na recept naplate učešće, to treba da prijave Republičkom fondu na mejl prijave.osiguranika@rfzo.rs.

Izvor: RTS 03. 02. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi