Zdravstvo

Vesti :: Lekari beže iz medicine rada

xxxOni koji zadrže ovu specijalizaciju više neće moći da dobijaju i platu iz budžeta i da naplaćuju razna uverenja.

Specijalisti medicine rada koji se bave preventivom u vidu sistematskih pregleda radnika svih profesija, sve češće se odlučuju za sigurniju poziciju izabranog lekara u domu zdravlja. Kada zaživi pravilo o kapitaciji - plaćanju lekara po broju zdravstvenih kartona, i kada se promeni zakon o platama u zdravstvu, specijalisti medicine rada neće više moći da dobijaju i platu iz budžeta i da naplaćuju razna uverenja o zdravstvenom stanju, odnosno neće više biti dvojnog finansiranja.

Za sada specijalisti medicine rada plate dobijaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i svi drugi lekari, potvrđuju nam u ovoj instituciji.

- Niko ne vrši pritisak na specijaliste medicine rada, niti traži od njih da postanu izabrani lekari. Činjenica je da je zakon predvideo promene načina plaćanja i ovih specijalista, kada se usvoji kapitacija. Plaćaće se samo prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a to na primer nisu potvrde o radnoj sposobnosti i razna uverenja koje izdaju ovi lekari, a sada dobijeni novac ide za isplatu stimulacija ili nekih drugih davanja - pojašnjava za „Politiku", Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Od 860 specijalista medicina rada, koliko ih je bilo početkom 2000. godine, u ovom času radi 240 lekara, ali će i oni morati da se odluče da li će raditi kao izabrani lekari ili će zadržati specijalizaciju, ali će onda deo svoje plate obezbeđivati finansiranjem kroz preventivne preglede, koje će platiti poslodavci - firme, kompanije...

Profesor dr Bogoljub Peruničić, pomoćnik direktora Instituta za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Karajović" kaže da samo kroz ovaj institut godišnje prođe oko 10.000 pacijenata, koji dolaze radi procene radne sposobnosti.

- Poslednjih nekoliko godina javljaju se uglavnom samo bolesni ljudi. Ranije je bilo i manipulacija i pokušaja da se invalidska penzija dobije i kada za to nema uslova. U poslednje dve godine ne sećam se da je neko došao na komisiju za invalidsku penziju, a da nije bilo pravih razloga za to. Nažalost, dolaze izuzetno bolesni ljudi, uglavnom iz kategorija koje su inače socijalno ugrožene. Imamo problem s nezaposlenim starijim radnicima, koji nemaju svoja primanja, neko ih izrabljuje radom „na crno", zdravlje im se ubrzano pogoršava... Imamo i značajan broj ljudi, koji dolaze da im se odredi gubitak radne sposobnosti, ali neće da idu u penziju, iako su bolesni i nisu sposobni da rade. Dosta firmi nam šalje svoje zaposlene koji hoće da rade, a u firmama smatraju da za to nisu sposobni - navodi dr Peruničić.

Naš sagovornik kaže kako niko ne pominje ukidanje specijalizacije medicine rada, ali je činjenica da se zbog najavljenog drugačijeg finansiranja ovi stručnjaci radije odlučuju da budu izabrani lekari. Međutim, po njegovim rečima, medicina je nezamisliva bez ove specijalnosti, koja se bavi preventivnom medicinom.

- Mi smo, zajedno sa Sekcijom za medicinu rada Srpskog lekarskog društva i Stručnom komisijom, pripremili strategiju buduće medicine rada. Predložili smo usvajanje zakona o medicini rada i zakona o posebnom osiguranju od povreda na radu i profesionalnih bolesti. Međutim, kroz budžet deo novca mora da se odvoji za stanovništvo koje nije u radnom odnosu, ali čije se zdravlje mora čuvati, za nezaposlene, za samozaposlene, za one kojima su nužni preventivne programi i mere - kaže dr Peruničić.

Nema više velikih građevinskih firmi i preduzeća, nema obaveznih sistematskih pregleda... U decembru lekari ove specijalnosti su pred sobom imali podatak da je broj od 250.000 proizvodnih radnika smanjen na trećinu ili četvrtinu.

- Novi Zakon o radu ne predviđa više obavezni pregled pre zaposlenja, izuzev za radna mesta s povećanim rizikom. Ima banaka, javnih preduzeća koja dobro stoje, pa čak i nekih privatnika, koji plaćaju sistematske preglede za svoje zaposlene. Oni koji su se razvijali u evropskim uslovima shvatili su da su zdravlje i lično zadovoljstvo radnika na radnom mestu vrlo važni, jer podižu produktivnost i kreativnost na poslu. Pregledi su investicija, jer svako ulaganje u preventivu desetostruko se vraća - kaže naš sagovornik.

Ali, mnogo je primetnije odsustvo stvarne brige za radnika, što se naročito vidi leti kada veliki broj radnika strada na gradilištima. Mnogi su pred penzijom, mnogi imaju hronične bolesti...

- Podaci o povredama na gradilištima ili drugim mestima kojima raspolaže medicina rada često nisu tačni, jer deo tih radnika radi neprijavljeno, „na crno". Osobe koje nastradaju ne prijavljuju svoje povrede kao povrede na radu, već im sugerišu da lažu kako su se okliznuli, povredili kod kuće...Takvi troškovi padaju na račun zdravstvenog osiguranja, iako po novom zakonu posledice povrede na radu, odnosno troškove lečenja snosi poslodavac, Ali poslodavac se nagodi sa radnikom u stilu: „Daću ti neki dinar, kaži da nisi pao sa građevine". Da postoji poseban Fond za osiguranje od povrede na radu do toga ne bi dolazilo, a to smo i predložili u strategiji. Specijalisti medicine rada su veoma važna specijalnost u proceni gubitka radne sposobnosti i „Institut Karajović" to radi u skladu sa svetskim standardima - kaže profesor Peruničić.
Izvor:POLITIKA 30.03.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi