Zdravstvo

Vesti :: Lekari hoće ozbiljnog pregovarača

xxxBorba za veće plate u zdravstvu RS
Ranko Škrbić Banjaluka - Strukovni sindikat doktora medicine traži hitne razgovore sa ozbiljnim pregovaračem u Vladi Srpske koji će poštovati dogovor, s obzirom na to da ih je resorni ministar Ranko Škrbić, kako tvrde, izigrao nekoliko puta. Lekari su nezadovoljni primenom Zakona o platama RS i traže bolji položaj za sebe, prvenstveno veće plate, jer smatraju da su poniženi ovakvim igrarijama u zdravstvu.

Ako ne postignu dogovor sa predstavnicima Vlade RS, za jesen najavljuju stalna javna okupljanja, pošto prema Zakonu o štrajku, kako kažu, nemaju pravo da protestuju.
- Želimo pregovore sa premijerom RS ili sa „XY osobom" u Vladi, sa svakim ko će poštovati dogovor, jer ministru Škrbiću više ne verujemo. Spremni smo i sa njim da pregovaramo samo ako bude poštovao dogovoreno - objasnila je doktorka Tanja Jovičić.
Lekari tvrde da su u maju sa ministrom Škrbićem imali tri sastanka po tri sata, ali da „Škrbić neozbiljno prihvata razgovore i sve što kaže u prvih pet minuta u drugom satu razgovora ponaša se kao da nije ni spominjano".
- Dogovori sa potpisom resornog ministra su važili samo dok nismo izašli iz ministarstva. Toliko o poverenjima! Ministar na sastanku sve prihvati, ali čim izađemo iz zgrade Vlade RS, on to sve poništi. Čak i kad izađe pred novinare, ministar nas pita da li može da kaže da je postignut dogovor, a nije! To je krajnje neozbiljno - kaže Jovičićeva. Ona je rekla da je smena ministra zatražena već nekoliko puta.
Predsednik Strukovnog sindikata Dragan Unčanin kaže da pacijenti u Srpskoj moraju zn ati da ih sada leče nezadovoljni lekari. On navodi da u RS ima samo 2.000 lekara, a 15.000 zdravstvenih radnika, što znači, da lekari hrane još 13.000 zdravstvenih radnika.
- Kad dolaze u bolnice ili domove zdravlja, svi pacijenti prvo idu kod lekara. Ne želimo da minimiziramo značaj drugih, ali ne želimo da se i naš značaj umanjuje što se sve vreme radi - ističe Unčanin. Na pitanje novinara da li lekari mogu da se ljubaznije odnose prema pacijentima, pošto i kada su imali dobre plate pacijenti nisu dobijali bolje usluge, Unčanin je rekao da je nezadovoljstvo proisteklo zbog zabrane dvojne prakse.
- Zato se to nije osetilo u tolikoj meri, jer smo bili uslovljeni zabranom dopunskog rada. To je razlog - naveo je Unčanin.
Inače, juče nismo uspeli doći do ministra Škrbića kako bismo čuli i njegov komentar. Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Nedeljko Milaković izjavio je da bi bilo dobro da predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine svoje primedbe iznesu ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Ranku Škrbiću, a ne da pričaju sa novinarima. Milaković smatra da se Strukovnom sindikatu doktora medicine daje suviše prostora, koji ne zaslužuju.

Protiv smanjenja plata
Iako još niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će do kraja ove godine plata svim budžetskim korisnicima, pa i medicinarima ostati nepromenjena, doktor Miodrag Femić je rekao da je lekarima već sada smanjena plata do 52 odsto i da ne žele uopšte da razgovaraju o novom umanjenju plata. „Mi smo podneli teret finansijske krize koja je izazvana veštački. Dali smo svoj udeo i finansijski i na svaki drugi mogući način", rekao je Femić.

Izvor: BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi