Zdravstvo

Vesti :: Lekari prete štrajkom

xxxLekari u Srbiji organizovaće masovne proteste i štrajk ukoliko poslanici u Skupštini Srbije usvoje predlog Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Ako i dođe do toga, najgore će proći medicinari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok će plate svima u sistemu biti smanjene za 10 odsto, upozorava Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Međutim, u Ministarstvu zdravlja kažu da će ova novina samo napraviti razliku između onih koji rade više i onih koji rade manje.

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Blic" da su upoznati sa stavovima sindikata, kao i da su svi reprezentativni sindikati upoznati sa značajem izmena zakona, čak i sa sadržajem podzakonskog akta, koji je u pripremi, i da su za sledeću nedelju zakazali sastanak radi usaglašavanja stavova po pitanju tog akta.

Međutim, i pored toga Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti juče je uputio poziv poslanicima i predsednicima poslaničkih grupa da ne glasaju za zakon jer je, kako naglašavaju, u suprotnosti sa Zakonom o radu.

- Zakon o platama nije saglasan sa Posebnim kolektivnim ugovorom, a predloženi korektivni koeficijent sada umanjuje zarade samo u delatnosti zdravstva, a sutra svim zaposlenima u državnim službama. Time se omogućava da Vlada pitanje naših zarada rešava uredbama, a ne zakonom i kolektivnim ugovorom - kaže za „Blic" dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Sindikat traži da se zarada uređuje kolektivnim ugovorom, da se uvede institut radni učinak kao element zarade.

Izvor:BLIC 17.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi