Zdravstvo

Vesti :: Lekova neće biti i pored nove cene

nestašice-lekovaOdređivanje maksimalne cene za preko 500 lekova kojih već mesecima nema u apotekama neće rešiti problem nestašice tih medikamenata, piše Blic.

Kako za taj list kaže Bojan Trkulja, direktor "Inovije", koja okuplja proizvođače inovativnih lekova, određivanje maksimalne cene za više od 500 lekova ne znači proizvođačima ništa. "Bojim se da to neće rešiti problem nestašice pojedinih lekova na tržištu ukoliko se ne promeni kurs evra po kome će se obračunavati", kaže on za Blic.

Prema njegovim rečima, cene se sada obračunavaju po kursu od 99,29 dinara i sa tim kursom proizvođači lekova su na gubitku.

Ministarstvo trgovine napravilo je predlog maksimalnih cena za 530 lekova, ali je još neizvesno da li će se naći na sledećoj sednici Vlade koja je zakazana za četvrtak. Međutim, usvajanje maksimalne cene lekova najverovatnije neće pratiti izmena uredbe o kursu evra po kom će se obračunavati cene lekova.

"Tražimo da se cene obračunavaju po sadašnjem srednjem kursu, jer samo na kursnim razlikama proizvođači su na gubitku 20 posto. Bojim se da određivanjem maksimalnih cena neće biti rešen problem snadbevanja lekova", kaže Trkulja.

A da bi se nov lek našao na tržištu, on mora da ima dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva i mora da mu bude određena maksimalna cena.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je prvi problem sa kojim se suočila nova ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović bio taj što više od 500 lekova nije imalo formirane cene, ali da će on biti rešen vrlo brzo.

Potom je, podsetimo, ministarka zdravlja izjavila da će se deficitarni lekovi, među kojima su dečiji sirup za skidanje temperature Brufen, antibiotici, antibiotske masti i lekovi za smirenje, naći na tržištu uskoro, kada se utvrdi njihova cena.

"Dala sam nalog da se u najkraćem roku, tačnije: za dve nedelje, ovaj problem reši. Cene će brzo biti formirane i već sledećeg meseca sve te lekove ćemo imati u apotekama", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Izvor: B92 15.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi