Zdravstvo

Vesti :: Mali ubod, velika opasnost

vektorske bolestiU Srbiji raste broj obolelih od vektorskih zaraznih bolesti, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje "Batut", prema kojima su u 2012. godini bila prijavljena 974 slučaja oboljevanja.

Na Svetski dan zdravlja, koji se u Srbiji i svetu obeležava pod sloganom "Mali ubod, velika opasnost", profesor dr Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, objašnjava da su vektorske bolesti infekcije koje prenose insekti (vektori).

"Oni su umetnuti između zdrave i obolele osobe, odnosno životinje koja nosi infektivni agens. Kod nas su to komarci, krpelji, vaši, muve", rekao je profesor Delić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kada je reč o infekciji groznice Zapadnog Nila, profesor Delić kaže da je samo bilo pitanje dana kada će ona doći u Srbiju.

"Prošle godine smo lečili 182 osobe u našoj klinici, 20 osoba je preminulo - to su bile osobe u starijoj životnoj dobi sa mnogim hroničnim bolestima", navodi profesor Delić.

Kaže da u Srbiji trenutno nema autohtone malarije, ali ne može da garantuje da će tako i ostati, navodeći da se ta bolest vratilu u Grčku.

"Prošle godine smo lečili 10 bolesnika od malarije, ali to su naši radnici koji rade u tropskim i suptropskim krajevima koji preventivno uzimaju antimalarike i na taj način dovode u opasnost svoje zdravlje", istakao je profesor Delić.

Prema njegovim rečima, od vektorskih bolesti u Srbiji je prisutni i lajšmanioza, ali i lajmaska bolest, koju prenosi krpelji, od koje se prošle godine u KCS lečilo 11 bolesnika.

Za pojedine vektorske bolesti ne postoji antivirusni lek, upozorio je profesor Delić, dodajući da farmaceutske kuće u Srbiji nemaju interes da registruju lekove za malariju zbog male potrošnje.

Zadaci za novog ministra

U iščekivanju formiranja nove vlade Srbije, profesor Dragan Delić kaže da budući ministar zdravlja treba da obrati pažnju na tri velike grupe problema.

"Prva grupa problema je u ekonomskoj sferi - prihodovanja, ali i rashoda. Druga velika grupa problema su oragnizacija i rukovođenje zdravstvenim sistemom i treća su humani resursi", objašnjava profesor Delić.

"Moramo sprečiti odlazak mladih stručnjaka u inostranstvo", podvlači Delić.

Izvor: RTS 07. 04. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi