Zdravstvo

Vesti :: Ministarstvo zdravlja i RFZO: Problem trudnica i porodilja će biti rešen u roku

zdravstvena-zaštita-trudnica i porodiljaPoverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uputila je preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice iako im njihov poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose, a u Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) navode da će taj problem biti rešen u predviđenom roku.

U RFZO navode da je tim povodom održan sastanak i da je dogovoreno da Ministarstvo zdravlja u najkracem roku dostavi fondu svoj stav o pitanju overe knjižica tim kategorijama stanovnistva.

U Ministarstvu zdravlja, takođe, kažu da je preporuka poverenice stigla i da će se problem rešiti u predviđenom roku, a da je za rešavanje tog problema dat rok od tri nedelje.

Pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Ljiljana Lončar izjavila je juče Tanjugu da ta stručna služba očekuje odgovore RFZO i Ministarstva zdravlja vezane za preporuku da se svim trudnicama i porodiljama omogući jednaka zdravstvena zaštita i overe knjižice iako im njihov poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose.

- U toj preporuci smo naložili RFZO da omogući overu zdravstvenih knjižica trudnicama, porodiljima i ženama koje planiraju porodicu, odnosno da faktičku situaciju u kojoj su se one našle izjednači sa situacijom trudnica i porodilja koje su nezaposlene i koje uživaju punu zdravstvenu zaštitu samo na osnovu te situacije - rekla je Lončar i dodala da je preporuka upućena i Ministarstvu zdravlja.

Ona je pojasnila da porodilje i trudnice koje su zaposlene ne mogu da overe zdravstvene knjižice jer im poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, što znači da se nalaze u nejednakom položaju u odnosu na one koje su nezaposlene.

Prema njenim rečima, ne mogu žene same da snose troškove lečenja i pregleda zato što poslodavac ne uplaćuje doprinose i zato što neki državni organ ne obavlja kontrolu uplate doprinosa.

Lončar je istakla da su predstavnici Kancelarije poverenice razgovarali sa predstavnicima RFZO, koji su se, kako je navela, izjasnili da ne mogu da reše problem sami i da u to mora da bude uključeno Ministarstvo zdravlja.

Ona je navela da je poverenica reagovala na osnovu pritužbe jedne porodilje koja nije mogla da overi zdravstvenu knjižicu zato što poslodavac nije upućivao doprinose za zdravstveno osiguranje, te se tako našla u situiciji da nije mogla da obavi lekarski pregled.

Lončar je kazala da je to telo ispitalo situaciju i da je utvrđeno da i u drugim slučajevima slične prirode postoji osnov da se reaguje i donesu preporuke.

Ministarstvo zdravlja još ranije je ukazalo da je redovna uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje ključni problem u finansiranju održivog sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave, krajem juna, dugovanja obveznika uplate doprinosa (pravnih lica, poljoprivrednika i preduzetnika) iznosila su 126 milijardi dinara, od čega je zbog stečaja, likvidacije, privatizacije, kao i brisanja preduzeća iz registra Agencije za privredne registre nenaplativo 84 milijare dinara.

Izvor: BLIC 15.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi