Zdravstvo

Vesti :: Na jugu Srbije 17 obolelih od tularemije

xxxNa Epidemiološkom odeljenju vranjske bolnice danas je dijagnostikovan još jedan, 17. slučaj, oboljenja od zarazne tularemije, poznatije kao "mišja groznica", potvrdila je Tanjugu Beba Kanački, portparol Zdravstvenog centra u Vranju.

"Pacijent je dijagnostikovan, a njegovo zdravstveno stanje je pod kontrolom. Ekipe Zavoda za zaštitu javnog zdravlja su na terenu, jer je po svemu sudeći reč o epidemiji", ukazala je Kanački.


Ona je potvrdila da je na Epidemiološkom odeljenju u Vranju 27. aprila, smešten 18-godišnji D.A i da je njegovo zdravstveno stanje pod kontrolom.

Dr Goran Ristić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje u Vranju kaže da je od tularemije, u narodu poznatije kao "mišija groznica", do danas u Preševu registrovano sedam obolelih, Bujanovcu šest i Vranju pet.


"Tularemija se sa životinja, miseva, pacova, zečeva, insekata, čak stoke, prenosi na sve načine - ubodom, dodirom, hranom, vodom ili vazduhom, tako da se čovek može zaštititi samo maksimalnom higijenom", upozorava dr Ristić.


On podseća da se tularemija leči, ali da nepažnjom može da da dovede do smrtnih posledica.

Izvor: BLIC 06.05.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi