Zdravstvo

Vesti :: Na „novu“ dojku čeka 2.000 žena

xxxGodišnje u Srbiji rekonstrukciju dojke treba oko 4.000 žena, a tek polovina od tog broja takvu uslugu u zdravstvu ostvari, rečeno je juče povodom osnivanja Srpskog udruženja za rekonstrukciju dojke SURD.


Iako se nalazi na pozitivnoj listi u dve državne ustanove u Beogradu, samo 300 žena godišnje iskoristi tu mogućnost. Prosek je isti ili manji i u ostalim gradovima u Srbiji u kojima se ta intervencija izvodi, pa broj intervencija na godišnjem nivou ne premašuje 2.000, što znači da isto toliko žena ili odustane ili ostaje na čekanju. Cilj osnivača je, kako za „Alo!" objašnjava dr Goran Lazović, sekretar Udruženja i hirurg u Klinici za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, jeste da se ženama koje su, najčešće zbog maligniteta, ostale bez jedne ili obe dojke omogući da na najlakši način dođu do stručnjaka koji će im pružiti tu zdravstvenu uslugu.
- Pacijentkinje se uglavnom upućuju u Institut za onkologiju, gde se radi rekonstrukcija, ali one tamo ne mogu u potpunosti dobiti nivo usluge na koji imaju pravo - kaže dr Lazović, dodajući da Klinika za plastičnu hirurgiju KCS-a godišnje uradi svega 10 do 20 rekonstrukcija dojki.
- Želimo da apelujemo na domove zdravlja da pacijentkinje kojima treba rekonstrukcija dojke ne šalju na onkologiju, već u ustanove za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, koje, između ostalog, zato i postoje - kaže dr Lazović. Da nije bolje ni u drugim gradovima govori podatak iz Niša, gde je do juna ove godine u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju urađeno samo 50 operacija dojki. S druge strane, Institut za onkologiju Srbije godišnje uradi oko 300 rekonstrukcija, a sličan ili manji prosek je u ostalim centrima u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. One koje imaju novca operaciju rade privatno, što se u Srbiji i dalje plaća iz džepa. One koje nemaju, čekaju uslugu u državnim ustanovama.

- Nameravamo da pokrenemo i razgovore s Fondom za zdravstveno osiguranje, koji trenutno priznaje samo troškove u državnoj službi, ali ukoliko bi Fond isti iznos koji izdvaja za državne pokrivao i u privatnim ustanovama, pacijentkinje bi mogle same da biraju gde žele da se operišu, a veći broj njih bi svakako bio operisan - izjavio je juče dr Miodrag Colić, predsednik Udruženja, takođe hirurg u Klinici za plastičnu hirurgiju KCS-a.

Izvor:ALO

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi