Zdravstvo

Vesti :: Na pregled vida za godinu dana

xxxZastarela oprema, malo lekara, nedostatak primarne zaštite osnovni su razlozi zašto se u Opštoj bolnici u Subotici prijem pacijenata zakazuje za avgust 2012. godine

Subotica - Oftalmološka ambulanta u Opštoj bolnici rekorder je po dužini čekanja na pregled - pacijentima se zakazuje za avgust 2012. godine. Toliko čekanje za pregled dioptrije ili smetnji u vidu gotovo da je apsurdno, pri čemu se u pojedinim slučajevima od pacijenata traži da od optičara donesu kompjuterski nalaz dioptrije jer u bolnici nemaju dovoljno fine instrumente da bi to mogli da urade.

- U našu opremu nije ulagano u poslednjih 20 do 30 godina i gotovo svaka optičarska radnja opremljenija je od oftalmološke ambulante u bolnici. Pri tome mi smo zaduženi i za primarnu i sekundarnu zaštitu, odnosno radimo i preglede, ali i složene operacije na oku - kaže za „Politiku" dr Alisa Gvojić, specijalista i načelnica Oftalmologije u Opštoj bolnici u Subotici.

Za bilo koji problem sa vidom pacijenti su primorani da dođu u bolnicu, ili da se obrate privatniku, jer u domovima zdravlja ne postoji ni jedna oftalmološka ambulanta. Tako je svih 200.000 stanovnika Severnobačkog okruga praktično upućeno na svega četiri lekara specijaliste oftalmologije koji rade u subotičkoj bolnici.

- Prema normativima, trebalo bi da postoje četiri lekara u primarnoj i sedam u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, kod nas je svega četiri lekara specijaliste, imamo još dva lekara na specijalizaciji, i mi radimo gotovo danonoćno - ističe dr Gvojić.

Za ovakvu ambulantu neophodno bi bilo da ima ultrazvuk, opremu za kompjuterski pregled za određivanje dioptrije, kompjuterizovano određivanje vidnog polja, međutim, ništa od toga nemaju. Čak i mali mobilni oftalmoskop za pregled očnog dna, koji košta do 300 evra, star je nekoliko decenija, i sav je izlizan od upotrebe. Na ovo je u više navrata upozoravala upravu Opšte bolnice, ali bez rezultata. Bez obzira na zastarelost opreme, u prvih sedam meseci ove godine pregledali su 8.500 pacijenata, ne računajući ležeće pacijente i decu, a samo u julu 1003 pacijenta, za to vreme obavljeno je i više od 300 operacija, pretežno katarakte, što je primera radi pre četiri godine bio nivo godišnjih operacija. Po broju pregledanih pacijenata oni su ostvarili plan sa 94,5 odsto, a ukoliko se uzmu u obzir i manje hirurške intervencije koje su rađene, po broju operacija ispunili su normu sa 75 odsto. Problem je što propisanu normu prati i određena visina finansija koje su obezbeđene za oftalmologiju, pa to praktično znači da se može dogoditi da u drugom delu godine ne bude dovoljno novca za sve potrebne operacije.

- Kako nam je najavljeno, mi ćemo uskoro početi da primenjujemo poseban softver, tzv. dijagnostiku srodne grupe koja će odrediti koliko koje odeljenje može da potroši novca po planu i zvanično nam je saopšteno da ko uradi intervenciju preko plana, to će ići na trošak zarade lekara. Mislim da se na taj način ne uzimaju u obzir specifičnosti sredina, a mi smo, primera radi, region gde neprestano raste broj obolelih od dijabetesa, do sada ih je registrovano 14.000, veliki je broj kardiovaskularnih bolesnika i populacija je sve starija. Svi oni imaju komplikacije sa vidom - objašnjava dr Gvojić.

Ona kaže da su u ovakvoj situaciji nezadovoljni i pacijenti, i razume i njihovu reakciju kada im se kaže da na pregled treba da dođu za godinu dana, ali nezadovoljni su i lekari koji nisu krivi za ovakvo stanje na odeljenju.

- Nemamo prostora da se bavimo i prevencijom i da pregledamo ljude pre nego što nastane problem, a nama se obraćaju uglavnom kada je bolest ili oštećenje vida već napredovalo, niti imamo dovoljno vremena da posvetimo onima koji se stručno usavršavaju. A bez toga ne možemo kvalitetno da čuvamo zdravlje populacije - kaže dr Gvojić.

Izvor:POLITIKA 09.08.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi