Zdravstvo

Vesti :: Na sto samo hitni slučajevi

Na sto samo hitni slučajeviMinimum rada u više od 100 ustanova, medicinsko osoblje prima samo one za koje proceni da su neodložni. Od srede štrajkuje i najmasovnije udruženje lekara

LEKARI i medicinski radnici, prema podacima sindikata, od ponedeljka štrajkuju u više od 100 zdravstvenih ustanova. Dok štrajkači, koji traže da se odloži primena novog obračuna zarada u zdravstvu, po kojoj se od 1. jula startna plata umanjuje za 10 odsto, tvrde da primaju samo hitne slučajeve, u upravama domova zdravlja i bolnica, kažu da se radi normalno.

U štrajku koji je 17. aprila započeo Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), sa oko 10.000 članova iz 60 zdravstvenih ustanova, od ponedeljka je i Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost", koji deluje u oko 125 ustanova. A iz najmasovnijeg radničkog udruženja u zdravstvu - Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, najavljuju da će se štrajku, zasad samo na jedan dan, u sredu pridružiti i njihovih 65.000 iz svih 264 zdravstvene ustanove u zemlji.

- Ovo nije politika, kao što zlonamerno tvrde u Ministarstvu zdravlja, nego čista matematika: ne pristajemo da nam se osnovna plata "skine" na 90 odsto, jer je to ponižavajuće - kaže za "Novosti" dr Dragan Cvetić, predsednik SLFS.

U Beogradu, gde SLFS ima članove u 18, a "Nezavisnost" u 30 ustanova, u ponedeljak su primani svi pacijenti koje je nedoložno trebalo pregledati.

- Poštujemo minimum procesa rada, iako to praktično znači da primamo skoro sve pacijente - objašnjava dr Petrović Đorđević, predsednik SLFS Domu zdravlja "Rakovica". - Pedijatri rade redovno, ginekolozi primaju trudnice i porodilje, a najteže je lekarima opšte prakse jer oni moraju da odluče koji su pacijenti hitni, a koje da vrate kući. U specijalističke službe dolazi manje ljudi nego što je uobičajeno.

Direktor DZ "Vračar", dr Đorđe Stojiljković, kaže za "Novosti" da se broj pregleda tokom štrajka smanjio za 10 do 15 odsto, a da se niko od pacijenata do sada nije bunio.

U KBC "Bežanijska kosa", gde se obično u pet sala uradi 15 do 20 operacija, od kako je počeo štrajk, prema rečima dr Cvetića, operiše se četiri, najviše do osam pacijenata dnevno.

U Nišu štrajkuje oko 2.700 članova sindikata, od ukupno 3.100 zaposlenih u Kliničkom centru - kaže Miodrag Stojković, predsednik "Nezavisnosti". - Operacije se ne odlažu, niti se pacijenti za pregled vraćaju kući. Njihove kolege u Novom Sadu za sredu najavljuju jednočasovni štrajk upozorenja. Dr Dragan Drašković, direktor KC Vojvodina, očekuje da će, ipak, svi pacijenti biti primljeni i da se operacije neće odlagati.

U Kliničkom centru u Kragujevcu sa više od 2.000 zaposlenih, u štrajku je više od tri stotine lekara, članova SLFS. Dr Đorđije Delibašić, predsednik, kaže da se odlažu sve operacije koje ne zahtevaju hitnost, a vraća se i veliki broj pacijenata, poput obolelih od reume i drugih sličnih bolesti.

Izuzev retkih pojedinih ambulanti opšte medicine, u kraljevačkom Zdravstvenom centru "Studenica" koji zapošljava oko 1.700 ljudi, gotovo da nema službe koja ne funkcioniše makar na zakonskom minimumu procesa rada.

- Punim kapacitetom rade i hirurška i internistička bolnica, kao i sve operacione sale, dijaliza i ostale službe - kaže dr Zvonko Veselinović, v. d. direktora ZC "Studenica".

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 24.04.2012.god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi