Zdravstvo

Vesti :: Naplaćuju po 500 dinara za sedenje na stolici

TiršovaBeograd - Ivana Spahić, majka teško obolelog sedmogodišnjeg dečaka, bila je neprijatno iznenađena kada su joj u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj naplatili 500 dinara za noćenje na plastičnoj stolici, pored svog deteta.

Dečak boluje od glikogenoze, neutropenije i epilepsije i 8. novembra uveče mu je pozlilo u školi, nakon čega je dovezen u kliniku u Tiršovoj, koja je te večeri bila dežurna.

- Moje dete je hronični bolesnik. Godinama se leči na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. Međutim, te večeri mu je pozlilo u školi. Otac jednog učenika odvezao ga je u dom zdravlja, gde je dobio uput za bolnicu. Hitna pomoć ga je odvezla do Tiršove, koja je te večeri bila dežurna - priča Ivana Spahić. Kaže da je odmah došla u kliniku, gde su ih „nevoljno primili, jer dete nije njihov pacijent“.

- S obzirom na to da je moj sin bio u teškom stanju, pružili su mu pomoć i ostavili u bolnici preko noći. Ja sam prespavala na stolici, a ujutru su mi ispostavili račun od 500 dinara, kao „majci pratilji“. Bila sam neprijatno iznenađena. I pored overenih zdravstvenih knjižica, uputa i činjenice da ga je dovezla hitna pomoć, naplatili su mi noćenje pored bolesnog deteta. Takav tretman nikada nismo imali na Institutu za majku i dete - ističe Spahićeva. Ona dodaje da je na Institutu „Dr Vukan Čupić“ uvek spavala pored svog deteta, na foteljama na rasklapanje, i da joj ta „usluga“ nikad nije naplaćena.

Sedmogodišnji dečak je učenik OŠ „Dušan Dugalić“, za decu sa smetnjama u mentalnom razvoju. Ivana Spahić je, kako kaže, nedavno ostala bez posla i živi od dečijeg dodatka, tuđe nege i pomoći, i alimentacije bivšeg supruga.

Ministarka: Nalog inspekciji

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je za Danas da je dala nalog inspekciji da ispita ovaj slučaj i da „inspektor izvrši uvid u sve relevantne činjenice u ovom slučaju“ i o tome bude informisana.

U Tiršovoj bez komentara

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj juče nisu komentarisali za naš list o naplaćivanju stolica za spavanje „jer je direktorka na odmoru“, a kako saznajemo, praksa naplate prenoćišta „pratioca“ u ovoj ustanovi sprovodi se više od deset godina.

Izvor:DANAS 15. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi