Zdravstvo

Vesti :: Neki veštački vitamini štetni po zdravlje žena

xxxNajnovija studija američkih lekara iz države Ajova (The Iowa Womens Health Study) koji su istraživali uticaj veštačkih multivitamina i minerala na zdravlje pokazala je da ovi suplementi utiču na povećani rizik od smrtnosti kod starijih žena.

Američki lekari su od 1986. do 2008. godine pratili oko 39.000 žena prosečne starosti 61,6 godina koje su upotrebljavale različite vrste dijetetskih suplemenata, a prema rezultatima studije upravo objavjene u prestižnom američkom časopisu „Arhiv interne medicine" zabeležena je veća smrtnost u grupi žena koje su pile multivitaminske i mineralne preparate, vitamin B6, folnu kiselinu, magnezijum i bakar.


- Nedostatak vitamina i minerala nije dobar, ali takođe ni preteran unos veštačkih vitamina nije dobar jer uvećava rizik od toksičnosti i nastanka bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju da pojedini veštački vitaminski preparati mogu biti štetni - kaže za „Blic" prof. dr Goran Bjelaković sa Klinike za gastroenterologiju KC u Nišu, koji je kao vrstan stručnjak iz ove oblasti na poziv uredništva objavio komentar američke studije u pomenutom medicinskom časopisu.

Vitamin D3 u tabletama je ipak dobar. Ispitivanja su pokazala da vitamin D3 u veštačkom obliku može da ima pozitivno dejstvo i to kod starijih žena koje ne izlaze često napolje. Budući da ga gotovo nema u hrani, dr Bjelaković kaže da unošenje putem tableta može dati pozitivne efekte jer utiče na produžetak životnog veka. Bitno je da ishrana bude raznovrsna, jer ćemo tako uneti dovoljno vitamina i minerala.

Izvor: BLIC 12.10.2011.


Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi