Zdravstvo

Vesti :: Neophodno dežurstvo dve dečje klinike Izvor:Politika

Dr Dragana JovanovićUskoro izgradnja domova zdravlja. - Do jula novi direktori u šest zdravstvenih ustanova
Novi dom zdravlja u naselju Mirijevo otvoriće vrata pacijentima do kraja juna, dok se u avgustu očekuje početak izgradnje zdravstvene ustanove u zemunskom naselju Kamendin, najavila je za „Politiku" profesor dr Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo. Ona je objasnila da će nove ambulante dobiti žitelji Kaluđerice i stanovnici Labudovog brda, dok će u DZ „Obrenovac" biti obavljena dogradnja ustanove.

U toku je kontinuirana edukacija pri Centru hitne pomoći i to za lekare opšte medicine i pedijatre koji zbrinjavaju hitne slučajeve u domovima zdravlja. Ako se pravi prekosavski urgentni centar u kliničko-bolničkim centrima „Bežanijska kosa" i „Zvezdara", ne postoji opravdanje da takav centar ne postoji za decu. Nije normalno da se putuje 40 minuta da bi se dete zbrinulo. Trenutno naizmenično dežuraju Univerzitetska dečja klinika i Institut za majku i dete. Lekari koji tu rade žale se da imaju više od 300 pregleda dnevno, a da mnoge slučajeve mogu da zbrinu kolege u domovima zdravlja. Razumem da svako ko je zabrinut za dete odmah pribegava tome da ga vodi u dežurnu kliniku jer ima poverenja u te lekare, a boji se izgubljenog vremena. Mislim da će, ukoliko obe klinike dežuraju istovremeno, doći do rasterećenja medicinara jer će, recimo, imati po 150 pacijenata svaka od njih - smatra sekretarka za zdravstvo.

Ona ističe da bi češće trebalo da dežura i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica", koji ima 530 kreveta, a ne da se pacijenti recimo iz KBC „Dr Dragiša Mišović" prevoze pola sata do Urgentnog centra. Problem je, prema njenom mišljenju, što su pod ingerencijom grada domovi zdravlja i kliničko-bolnički centri, a Institut „Banjica" i dečje klinike pod nadležnošću Ministarstva zdravlja.

- Mora da se unapredi ta saradnja. Zamerila sam to što je 27. aprila održan sastanak u vezi sa novim gripom, a da niko od predstavnika grada nije bio pozvan. Smatram da mi moramo zajedno da radimo za dobrobit građana i zato sam uputila dopis Institutu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja da mislim da je tim gestom bez potrebe urađeno nešto što ne ide u prilog zdravlju Beograđana - kaže dr Jovanović.

Njoj je nelogično i što su sve ustanove sekundarnog nivoa svedene na primarni kao i to što nema opravdanja da je recimo Zavod za plućne bolesti pretvoren u preventivni centar, a da pri tom ima vrhunske stručnjake i najbolju laboratoriju za dijagnostiku tuberkuloze. I Zavod za gerontologiju i kućno lečenje, prema njenim rečima, mora da vrati u svoj rad palijativno zbrinjavanje teško obolelih starih ljudi, koje je, ne znam iz kojih razloga, nestalo.

- Na dugom štapu je završetak novog KCS-a. Rečeno je da to treba da bude urađeno do 2012. godine, ali su rokovi probijeni i za master plan i za početne projekte. Iluzorno je čekati četiri, pet godina i za to vreme ne preduzimati ništa u ustanovama koje pripadaju KCS-u. U većini instituta neophodna je zamena strujnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija koje su loše, a neophodne su za priključivanje aparata. Svaka soba treba da „izdrži" rad klima-uređaja - dodaje Jovanovićeva.
Pročitajte vesti u celini ....»
Arhiva vesti ...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi