Zdravstvo

Vesti :: Noćna smena za 500 lekara

xxxSAGLASNOST Ministarstva zdravlja za organizovanje večernjih klinika do sada je dobilo oko 20 zdravstvenih ustanova, a još 76 je dostavilo planove za dopunski rada za koji čekaju dozvole. Prema podacima Ministarstva zdravlja, oko 500 zaposlenih u zdravstvu sklopilo je ugovore sa svojom matičnom ustanovom o dopunskom angažovanju van redovnog radnog vremena.

To nije mnogo, s
obzirom na to da je u sistemu javnog zdravstva sa ukupno 300 ustanova u mreži, zaposleno oko 20.000 lekara.
Za mesec dana od dopunskog rada, prema podacima Ministarstva zdravlja, naplaćeno je 440.429.224 dinara. Saglasnost da organizuju večernje klinike prvi su dobili Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dom zdravlja u Novom Sadu, a dosadašnje iskustvo pokazuje da pacijenti u večernje klinike dolaze više da bi ih pregledao lekar kojeg su sami izabrali, nego da bi prekratili čekanje za pregled na uput.
U dopunskom radu, recimo na hirurgiji, najviše se zbrinjavaju pacijenti iz Republike Srpske i Crne Gore. „Rez" na srcu u Kliničkom centru Srbije košta od 6.000 do 12.000 evra, zavisno od operacije. Dopunski rad od kraja juna uveden je i na Klinici za plastičnu hirurgiju KCS. Do sada su usluge pružene 41 pacijentu.
U Ministarstvu zdravlja računaju da bi u dopunskom radu zdravstvene ustanove godišnje mogle da pruže usluge u vrednosti 50 miliona evra. Polovina tog novca ostaje zdravstvenim ustanovama, a druga polovina pripada zaposlenima koji su uključeni u dopunski rad.

USLUGE
U večernjim klinikama pacijenti na svoj zahtev i po cenovniku mogu da zakažu pregled kod lekara kojeg sami izaberu, da sebi obezbede komforniji smeštaj, ili da brže stignu na intervenciju ili dijagnostički pregled.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI
Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi