Zdravstvo

Vesti :: Normalizacija tržišta lekovima u oktobru

ministarka zdravljaMinistarka zadravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se normalizacija tržišta lekovima očekuje u oktobru i najavila olakšano lečenje trudnica, maloletnika i dece obolele od retkih bolesti.

- Problem lekova nije potpuno rešen, ali se očekuje da će se tržiste lekova normalizovati u oktobru, kazala je Đukić Dejanović u intervju za RTS u kome je navela da je donet pravilnik da se lečenje dece obolele od retkih blesti finansira iz bužeta.

- Već u oktobru ćemo imati snabdevenost tržista - rekla je ona i precizirala da će se tada, a možda i ranije u apotekama naći i brufen.

Kako je navela, ona je zatekla situaciju da više od godinu dana nije bilo više od 500 lekova u apotekama.

- Događalo se da naši građani u Republici Srpskoj i Mađarskoj kupuju ‘Galenikin’ brufen i već je počelo da se razvija crno tržište - kazala je Đukić Dejanović i dodala da je uzrok nestašice bio taj što nije bila određena maksimalna cena.

- To smo sredili, ali opet postoji mogućnost da nema lekova zato što treba da se odredi, ne samo maksimalna cena nego i realna kako bi proizvođači i distributeri lekova bili motivisani da rade - rekla je Đukic Dejanović i najavila da će to vrlo brzo biti urađeno.

Govoreći o tenderu za vantelesnu oplodnju, ministarka je podsetila da nije uspeo jedan tender Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje jer “niko od učesnika nije imao kompletnu dokumentaciju” i pozvala sve zdravstvene ustanove koje valjano obavljaju taj posao da se pripreme za naredni koji će uskoro biti raspisan.

Kad je reč o retkim bolestima, ministarka je navela da je donet novi pravilnik koji će omogućiti da se potrebe dece koja boluju od retkih metaboličkih bolesti finansiraju iz budžeta.

Ona je pozvala sve roditelje i one koji brinu o takvoj deci da se obrate RFZO kako bi ostvarili svoja prava.

Komentarišući problem neplaćanja doprinosa Republičkom fondu za zadravstveno osiguranje, ministarka je navela da inspekcijske službe iz domena finansija treba da odrade svoj posao.

- Imamo paket mera koji se najavljuje na tom planu i uverena sam da će Vlada istrajati u tome da oni koji rade izdvajaju doprinose koji treba da stignu u Republički zavod za zdravstvrno osiguranje, jer je to banka zdravstva - rekla je Đukic Dejanovic.

Ministarka zdravlja je podsetila da je pokrenut postupak da se sve trudnice i maloletnici tretiraju kao urgentno obolele osobe, odnosno da besplatno koriste zdravstvene usluge bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu.

Kad je reč o listama čekanja, Đukic Dejanović je navela da se mora uzeti u obzir to da problem pacijenta kome će se pogoršati zdravstveno stanje zbog čekanja mora biti prioritetno rešavan.

Izvor: BLIC 09.09.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi