Zdravstvo

Vesti :: Nova pravila za overu zdravstvene knjižice

pravila za overu zdravstvene knjižice Ako do danas niste izabrali svog lekara, nećete moći da overite zdravstvenu knjižicu. Ukoliko želite da je overite, pravilo je da plaćate doprinos i imate izabranog lekara.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da se više od 80 odsto pacijenata opredelilo za svog lekara. Apeluju na ostale da što pre učine isto.

U Srbiji ima oko 6,9 miliona zdravstvenih osiguranika. Novim zakonom o zdravstvenom osiguranju u obavezi su bili da do 3. juna izaberu svog lekara da bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje.
Ažurnih je bilo nešto više od 80 odsto, koji su ispunili ovu dužnost. Međutim još uvek ih je više od milion koji nisu ispunili ovu dužnost, zbog čega nemaju pravo na overu knjižice.

Portparolka R Z Z O-a Sanja Mirosavljević kaže da svi oni koji nisu prošli proceduru izbora lekara, gube pravo na zdravstvenu zaštitu, iako će im hitna medicinska nega biti obezbeđena:
U slučaju da osiguranik nije obavio izbor lekara, nema pravnog osnova da mu se overi zdravstvena knjižica, međutim u slučaju da je pacijent životno ugrožen, imaće pravo na hitnu medicinsku zaštitu, kako je zakonom i regulisano, objašnjava za S media portal, portparol R Z Z O-a.

Zbog nesavesnih poslodavaca 100.000 građana bez knjižice

Zdravstvena knjižica se overava po dva osnova, prvi koji podrazumeva da su uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, a drugi je da je osiguranik izabrao lekara.

U Srbiji knjižicu neće moći da overe zaposleni, kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose, a njih, prema statistikama ima oko 100.000. Prema podacima Poreske uprave, čak 55.000 firmi ne plaća doprinose za zaposlene.

Sanja Mirosavljević iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kaže za S media portal da poslodavci koji nerodovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje za zaposlene i koji imaju stara dugovanja, knjižice overavaju na period od tri meseca, a stari dug im miruje.

- Po novom pravilu neredovim platišama doprinosa je omogućeno da svojim zaposlenim overe knjižice za jedan mesec, odnosno da uplate doprinos za jedan mesec. Time se njihovim zaposlenima knjižica overava na period od tri meseca - kaže Mirosavljević.

Poslodavci koji redovno izmiruju obavezu uplate doprinosa, omogućeno je da zaposlenima overe knjižice na šest meseci, objasnila je Mirosavljević.
Ukupan dug za zdravstveno osiguranje iznosi 108 milijardi dinara, od čega čak dve trećine duguju pravna lica.

Biramo lekara opšte prakse, ginekologa, stomatologa i pedijatra

Uslov je da pacijent izabere jednog lekara da bi ostvario pravo na overu knjižice.
To može biti ili lekar opšte prakse, stomatolog ili ginekolog. Roditelji za svoje mališane biraju pedijatra sa liste ponuđenih lekara.

- Do sada u Domu zdravlja Savski venac ima oko 45.000 opredeljenih pacijenata. Poslednjih 15 dana imamo veći priliv pacijenata, možda dnevno 10-15 novih pacijenata koji hoće da izaberu svog lekara -kažu u toj ustanovi.

I dok je obaveza izbora lekara stupila na snagu, u Agenciji za borbu protiv korupcije su i ranije apelovali da se uslovljavanjem za overu zdravstvene knjižice, uz pretnju gubitka prava na zdravstveno osiguranje, ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na zdravstvenu zaštitu.

Izvor:AKTER 05.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi