Zdravstvo

Vesti :: Novi skener otkriva srčana oboljenja i pre prvih simptoma Izvor:Blic

MSCTLekari u Sjedinjenim Američkim Državama počeli su da koriste nov, savremeniji skener za otkrivanje srčanih oboljenja, čak pre nego što se jave prvi simptomi.
Najnovija verzija takozvanog tomografskog skenera daje veoma detaljne snimke srca. Kardiolozi koji su ga koristili, zajedno sa novim dijagnostičkim procedurama, kažu da sada mogu znatno brže da otkriju znakove srčanih oboljenja.

To, takođe, znači smanjenje troškova za lečenje rano otkrivenih oboljenja, a što je najvažnije, spasavanje više ljudskih života. Srčana oboljenja su najčešći uzroci smrti u SAD. Istraživači kažu da jedna četvrtina muškaraca i žena pati od neke srčane tegobe. A više od polovine onih koji su iznenada umrli od nekog oboljenja povezanog sa srcem - srčanog napada, moždanog udara i sličnog - nije prethodno imalo nikakve simptome.
Zbog toga se kardiolozi nadaju da bi nova vrsta skenera mogla da pomogne u ranom otrkivanju oboljenja.

Precizan naziv metode je višeslojna kompjuterizovana tomografija koronarne angiografije (MSCT). Uz pomoć 64 senzora i jednog kratkog impulsa radijacije dobijaju se detaljni snimci određenih delova tela.
Kardiolog, doktor Norman Lepor iz Los Anđelesa koristi novi skener u traganju za ranim znacima oboljenja kod svojih pacijenata, kao što su masne naslage koje sužavaju arterije.
"Srce je neprestano u pokretu. Ne možete da ga zaustavite ali zato možete da ga snimite. Uz pomoć niza senzora i osobine ove mašine da se vrlo brzo okreće oko pacijenta, moguće je dobiti oštar 'portret' srčane arterije na kome jasno može da se vidi ne samo stvrdnuta naslaga već, što je važnije, naslaga koja se još nije stvrdnula", naglasio je Lepor.
Pročitajte vesti u celini ....»
Arhiva vesti ...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi