Zdravstvo

Vesti :: Novi život posle transplantacije

Novi život posle transplantacijeNa transplantaciju organa u Srbiji čeka više od 2.000 pacijenata, a od početka ove godine u KBC Srbije urađeno je osam transplantacija bubrega. Potpišite donorske kartice, poručuju pacijenti kojima je doniran organ spasio život.

Ekipa RTS-a obišla je Kliniku za nefrologiju Kliničkog centra Srbije i razgovarala sa pacijentima kojima je nedavno urađena kadaverička transplantacija bubrega.

Milivoje i Radivoje već ustaju iz kreveta, i boravak u bolnici prekraćuju razgovorom. I oni su, kao i Goran Janković, na dijalizu išli godinama. Bubrezi su im transplantirani pre dve nedelje.

"Prosto nisam verovao, jer sam retka krvna grupa, B negativna, i kada su dva kandidata otišla, rekli su mi, direktor klinike mi je rekao, da smo ja i kolega ti koji smo izvučeni na 'lotou', da se zahvalimo nepoznatom davaocu. Od prvog dana posle operacije je prektično iz sata u sat bilo sve bolje", priča Miloje Šiljković iz Niša.

Radivoja Rankovića iz Beograda kaže da je sada mnogo bolje nego dijaliza, a da ono najbolje tek očekuje kada izađe iz bolnice.

"Potpišite donorske kartice, kod mene su svi u porodici potpisali", poručuje Ranković.

"Za sada ide dobro, polako, ali dobro, idemo u novi život, u novu budućnost. Ovo je bio prvi poziv, prvi, imao sam tu sreću da odmah budem izabran", priča Goran Janković iz Niša.

Od prošle godine, u Kliničkom centru Srbije imali su osam kadaveričnih donora. Naime, osam porodica je, u trenutku kada su gubili najmilije, dalo saglasnost da se spasu životi drugih.

"Ono što prepoznaju ljudi u našim rezultatima je entuzijazam, nedostaje nekakva prava organizacija i politike sa nekog najvišeg nivoa", kaže koordinator za transplantaciju dr Mirjana Laušević.

"Bojim se da mi stalno počinjemo od početka, da nema tradicije, kontinuiteta u našem radu, kako koje rukovodstvo dođe ono menja taj program što je potpuno nepotrebno", kaže predsednik Zdravstvenog saveta Srbije prof. dr Dragan Delić.

U Srbiji transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjače čeka više od 2.000 ljudi, a statistika nas uči da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba organ, nego da budemo potencijalni donor.

Izvor: RTS 23.04.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi