Zdravstvo

Vesti :: Obolelo 747, dve smrti od malih boginja

oboleliOd početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 3. januarom 2018. godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 747 slučajeva malih boginja...

od kojih je 312 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba, 91 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi Institut.

Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 91 obolele osobe.

Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je 27. decembra smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Klinički centar u Nišu prijavio je 3. januara smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano.

Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do 29. decembra na navedenoj teritoriji registrovano je 269 obolelih osoba.

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda - 207 obolelih, Kraljeva - 118 obolelih, Niša - 97 obolelih i Bujanovca - tri obolela.

Od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanaka - dva obolela, opštine Velika Plana - pet obolelih, Bojnika - 14 obolelih i Bor - četiri obolela.

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa petoro obolelih.

Od 9. oktobra 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolest, koja podrazumeva i vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Vakcinacija je jedini način da se zaustavi epidemija morbila

Epidemija malih boginja će se neminovno širiti, kaže epidemiolog Zoran Radovanović i ističe da je jedini način da se bolest zaustavi da se poveća broj vakcinisane dece.

"Srećom, poslednja dva, tri meseca mnogi roditelji dovode decu na vakcinaciju, tako da se situacija popravlja, ali nije još dovoljno dobra da bi epidemija prestala", rekao je Radovanović Tanjugu.

Komentarišući situaciju u Vojvodini, on je rekao da je u toj pokrajini obuhvat dece vakcinacijom visok, ali da su vojvođanski epidemiolozi upozoravali da je u Novom Sadu, gde je prijavljena epidemija, drugačija situacija i tako je bilo logično da prvo tamo dođe do pojave bolesti.

"Najranjiviji je taj predškolski uzrast. Već godinama obuhvat je bio jako mali u Beogradu, Niškom okrugu. Postoje sredine gde je taj obuhvat bio daleko ispod proseka i tu se zaista javila epidemija", pojašnjava Radovanović.

Dodaje da su epidemiolozi upozoravali na veliku opasnost ukoliko male boginje uđu u vrtiće, te da takav scenario, na svu sreću, nije viđen.

"Važno je što je povećan obuhvat vakcinacijom i istovremeno u nekim vrtićima ustanove su postavile pitanje vakcinacije, zato što nevakcinisano dete je pretnja za ostale", zaključio je Radovanović.

Izvor: RTS 04. 01. 2018.

Arhiva vesti..

MOLIMO VAS DA OSTAVITE KOMENTAR

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi