Zdravstvo

Vesti :: Osam kreveta za više hiljada bolesnika

Osam kreveta za više hiljada bolesnikaU glavnom gradu ne postoji „olovna soba” u kojoj oboleli od karcinoma štitne žlezde moraju da provedu neko vreme posle uzimanja leka

Pacijenti oboleli od raka štitne žlezde kojima je neophodna terapija radioaktivnim jodom, ne mogu da se leče u Beogradu, jer u glavnom gradu ne postoje uslovi za to. Zbog toga su prinuđeni da mesecima čekaju da se oslobodi neki od osam bolničkih kreveta u unutrašnjosti Srbije, gde se, u takozvanim olovnim sobama leče oboleli koji primaju pomenuti lek.

Lekari koji se bave lečenjem štitne žlezde, već gotovo dve decenije apeluju da Beograd dobije specijalan prostor u kojem može da se primenjuje terapija radioaktivnim jodom – koja je neophodna u lečenju karcinoma ove žlezde, jer je veliki broj pacijenata prinuđen da čeka da se oslobodi neki od svega osam postojećih bolničkih kreveta u drugim gradovima. Trenutno po dve postelje namenjene ovoj grupi pacijenata imaju bolnice u Sremskoj Kamenici, Kragujevcu, Ćupriji i Zlatiboru, dok samo u zagrebačkoj klinici „Rebro” ima 24 bolnička kreveta za ove bolesnik.

Za terapiju pomenutih pacijenata neophodno je formiranje „olovne sobe”, jer se u njima bolesnicima najpre daje određena doza kapsula radioaktivnog joda posle čijeg ispijanja moraju da budu neko vreme izolovani. Posle nekoliko dana leženja, koliko je potrebno da radioaktivnost spadne na dozvoljeni nivo, oni se puštaju na kućno lečenje. Radioaktivni jod postiže svoj terapijski efekat u narednih tri do šest meseci i praktično sprečava dalju mogućnost širenja bolesti.

Kako saznajemo, još pre dve godine u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, počela je izgradnja „olovne sobe”, ali se taj posao još nije završio.

Kako ističe profesor dr Svetozar Damjanović, direktor ove klinike, ovde su urađeni grubi građevinski radovi, a za završetak investicije je potrebno oko 10 miliona dinara.

– Ova terapija je potrebna ne samo obolelima od karcinoma štitne žlezde već i onima koji imaju neuroendokrinološke tumore, a tih pacijenta u Srbiji ima oko 2.500. Ti ljudi imaju veliki problem oko lečenja, primene lekova i takozvane PRRT terapije. Bilo bi dobro ako bismo završili taj prostor, jer već imamo tu Centar za neuroendokrinološke karcinome – kaže dr Damjanović.

Izvor: POLITIKA 16.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi