Zdravstvo

Vesti :: Pacijente iz Srbije operišu u Švajcarskoj

xxxMarko Todorović (24) iz Zrenjanina prvi je pacijent iz treće grupa bolesnika koja je stigla u Univerzitetsku bolnicu u Ženevi, gde će biti operisani zbog teških urođenih srčanih mana.

U ovoj grupi je četvoro pacijenata. Operisaće ih profesor dr Afksendios Kalangos, direktor Kardiohirurgije u ovoj bolnici.

Marku je operacija zakazana za ponedeljak. Kako kaže za "Blic", nije uplašen, ovo mu je već treća operacija i jedva čeka da se vrati u Srbiju.
- Nedostaju mi drugovi, teško mi je što ne možemo da se družimo, a razmišljam i o povratku na fakultet - priča ovaj hrabri mladić, student informatike.

Profesor Kalangos kaže da je šteta što Srbija nema svu neophodnu opremu, a ni dovoljno stručnjaka da decu sa urođenim srčanim manama operiše na vreme.

Bolnica u Ženevi ima godišnji budžet 1,6 milijardi franaka, a u ovom okrugu živi 600.000 ljudi, dok je ukupan budžet Srbije za zdravstvo tek nešto veći.


- Operacija na srcu ovde košta 40.000 franaka, a zdravstvo Srbije plaća samo pet odsto. Ostatak za sve operacije dotira kanton Ženeva, što je oko četiri miliona franaka - kaže direktor republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Aleksandar Vuksanović i dodaje da su operacije omogućene pacijentima zahvaljujući ličnom angažovanju profesora Kalangosa.


Profesori Kalangos i Vuksanović trenutno razmatraju mogućnost da se program operacija u Ženevi za pacijente u Srbiji proširi i na decu. Profesor Kalangos u martu dolazi u Beograd i namerava da u Srbiji obuči tim za ovakve zahvate. Tokom prethodnih boravaka u Srbiji on je operisao 50 pacijenata, uglavnom u KCS i u Tiršovoj.

Izvor:BLIC 05.11.2011.

Arhiva vesti..»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi