Zdravstvo

Vesti :: Pacijenti ne mogu da naplate pregled

xxxPacijenti kojima nisu omogućeni specijalistički pregledi za 30 dana, ne mogu kasnije da refundiraju uslugu obavljenu kod privatnika. Za godinu dana podneto samo 273 zahteva

 

PROSEČAN pacijent u Srbiji u čekanju na preglede, izgubi tri radna dana, a oboleli od šećerne bolesti čak 20 dana. To je samo vreme koje se utroši ispred ordinacija, ili u "šetanju" od šaltera do šaltera. Niko, međutim, još nije sabrao koliko pacijenti vremena provedu čekajući zakazani termin, niti koliko njih, u zakonskom roku od 30 dana, ne stigne na red.

Svaki pacijent koji na prvi specijalistički pregled ili dijagnostiku ne stigne u propisanom roku može o svom trošku da se pregleda kod privatnika, a onda da traži da mu se trošak nadoknadi iz zdravstvene kase. Ali, da bi to pravo ostvario u praksi, pacijent mora da pribavi potvrdu zdravstvene ustanove da nije mogao biti pregledan u roku. I, tu nastaje problem: zdravstvene ustanove često izbegavaju da izdaju takve potvrde, jer se novac vraćen pacijentu kasnije skida sa njihovog računa.

Iako se u nekim domovima zdravlja na "običan" ultrazvuk abdomena ili štitne žlezde čeka i po dva-tri meseca, prema zahtevima za refundaciju, ne bi se reklo da su gužve tolike. Ali, samo zato što pacijenti ili ne traže ili ne mogu da dobiju potvrdu da nisu mogli biti pregledani.

Prema zbirnim podacima RFZO, za godinu dana 261 osiguranik podneo je ukupno 273 zahteva za refundaciju troškova lečenja. Svi zajedno su tražili da im se nadoknadi 1,68 miliona dinara za preglede koje nisu mogli da obave u roku od 30 dana, a iz kase zdravstvenog osiguranja im je vraćeno oko 530 miliona dinara.

Najviše zahteva, 115, podneli su osiguranici filijale u Užicu, kojima je od traženih 328.400 vraćeno 323.750 dinara. Tu je, ujedno, i najmanji procenat odbijenih zahteva, svega 0,87 odsto, dok su u Kikindi, Pančevu, Novom Sadu, Kruševcu, Pirotu, odbijeni svi zahtevi za refundaciju.

- Za sve što mi ne možemo da uradimo najduže za 30 dana, izdajemo potvrde za refundaciju - kaže za "Novosti" dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice. - Imali smo problema sa mamografijama.Trenutno je problem kolonoskop, pa pacijentima, dok ne stigne aparat koji je kupilo Ministarstvo zdravlja, umesto pregleda izdajemo potvrdu za refundaciju. I na ultrazvuk abdomena se ponekad čeka duže od mesec dana, jer imamo problem sa kadrom.

 

ŽALILO SE 24.000 PACIJENATA U MINISTARSTVU zdravlja kažu da se zaštitnicima prava pacijenata ili zdravstvenoj inspekciji u poslednjih sedam godina na liste čekanja, zakazivanje pregleda ili kvalitet pružene usluge, žalilo 24.000 pacijenata. U 60 odsto slučajeva žalbe su bile osnovane.

U KCS "Novostima" je rečeno da su gužve najveće na urologiji i endokrinologiji, ali da se prvi specijalistički pregledi zakazuju u okviru od 30 dana, i da još nije bilo zahteva za refundaciju.

- Kod nas je najveći pritisak pacijenata na kardiologiju, endokrinologiju, hematologiju, a na onkologiji smo morali da uvedemo zračenje u dve smene - kaže za "Novosti" dr Vladimir Kovčin, direktor KBC "Bežanijska kosa". - Trenutno ne radimo irigografije, pa pacijentima izdajemo potvrde da ovaj pregled ne možemo da uradimo u zakonskom roku. Ponekad smo, zbog kvara rendgena, prinuđeni da dajemo potvrde i za ovu vrstu pregleda.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 25.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi