Zdravstvo

Vesti :: Počinje rekonstrukcija KBC „Dragiša Mišović“

xxxU ponedeljka počinju radovi na rekonstrukciji glavne zgrade Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović" koja je izgorela u požaru pre mesec dana. I pored plana o sanaciji koji je napravljen u dogovoru sa Sekretarijatom za zdravstvo, direktor ustanove prof. dr Radisav Šćepanović ne usuđuje se da prognozira kada će rekonstrukcija zgrade biti gotova, ali se nada da će to vreme „biti mereno mesecima, nikako godinama".

Prema rečima dr Šćepanovića, radovi na rašćišćavanju objekta i njegovoj zaštiti počeće odmah po ubrzanoj proceduri, dok će za sve ostale radove i nabavke morati da se raspisuju tenderske procedure koje traju mesecima.
- Prioritet je da zaštitimo zgradu od daljeg propadanja i vlage i zato je neophodno zaštiti krov jer će biti padavina. Zatim sledi dodatno projektovanje novih instalacija, ali ponavljam potrajaće te nabavke zbog tendera - ističe dr Šćepanović.
Da bi se prevazišao problem smeštaja pacijenata zbog nefunkcionisanja glavne zgrade ispražnjen je deo soba u zgradi Interne gerijatrije, čime je dobijeno 30 kreveta.
Požar u kome je stradao četvrti sprat, ali je i ostatak zgrade pretrpeo velika oštećenja, izbio je u noći 24. oktobra. U ovom stradalom zdanju bila je smeštena i laboratorija, ambulanta i hitna služba, a lekari su godišnje pružali nekoliko miliona svih vrsta pregleda.
U zgradi koja je izgorela pre mesec dana trenutno nema nikoga. U ovom „srcu ustanove", kako svi zovu glavnu zgradu, bila je smeštena hirurgija i niz drugih važnih službi koje sada ne rade.

Hirurgija radi na Urologiji
Deo hirurškog odeljenja ove nedelje počeo da radi u prostoru Klinike za urologiju u bivšoj Železničkoj bolnici. Hirurzi rade pre i posle podne laparoskopske operacije žučne kese i operacije kile, a pacijenti se puštaju kući istog dana. Pre požara u KBC „Dragiša Mišović" je godišnje rađeno između 4.000 i 5.000 visokorizičnih operacija.

Izvor:BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi