Zdravstvo

Vesti :: Ponovo redovi za lekarske preglede

xxxU zdravstvu ukinut dopunski rad, opet se pregledi čekaju mesecima. Najviše posla za radiologiju, ginekologiju i pedijatriju

ČEKAJUĆI novi pravilnik o dopunskom radu, tek mali broj zdravstvenih ustanova u Srbiji, kojima dozvola još nije istekla, koristi ovu mogućnost. Većina se nada da će Pravilnik biti usvojen u skorije vreme, jer kroz dodatni rad zdravstveni radnici popunjavaju sopstveni budžet, ali i kasu ustanova u kojima rade.

Nova "pravila" koja će regulisati dopunski rad trebalo bi da smanje zloupotrebe u državnim ustanovama, kojih je bilo na pretek. Jedna od glavnih primedbi na rad bila je ta što su lekari upućivali pacijente na pojedine preglede u "večernje" sate, iako za te dijagnostičke metode postoje liste čekanja. Masovno se dešavalo da onaj ko ima para nije morao da čeka na pregled ili intervenciju.

Katanac na dopunski rad, za sada su stavili Klinički centar Srbije, KC Kragujevac, KC Niš, mnogi domovi zdravlja i kliničko-bolnički centri u Beogradu.

- Od 1. septembra kod nas više nema dopunskog rada - rekao nam je Drago Jovanović, portparol KCS.

A, otkad je zaštitnik građana utvrdio da se u KC Niš dopunski rad obavlja nepravilno i da je RFZO nezakonito zaključio ugovor s tom institucijom, i KC Kragujevac je u avgustu prestao sa pregledima van radnog vremena.

Profesor dr Borislav Kamenov, direktor KC Niš, rekao nam je da su ukinuli dodatni rad, ali da bi ovaj problem morao što pre da se reši.

Od prihoda dopunskog rada polovina novca išla je timu koji obavlja preglede. Ostatak para namenjen je zdravstvenoj ustanovi, za nabavku novih aparata, rekonstrukciju, stimulacije... Novi pravilnik trebalo bi da reguliše da zdravstveni radnici ne primaju novac na ruke, već da im se uplaćuje na račun.

- Ne radimo od jula, a sve je bilo mnogo lakše kada je postojao dopunski rad - objašnjava nam Snežana Maksimović, koordinator "Medik centra" u KBC "Bežanijska kosa". - Istekla nam je dozvola i sada čekamo da se usvoji pravilnik. Dopunskim radom smanjivala se i korupcija, jer se pacijenti dovijaju na razne načine, a ovako su mogli regularno da plate pregled.

ZUBARI I PEDIJATRI DOM zdravlja "Savski venac" u Beogradu i dalje ima dopunski rad. Kako su nam rekli, njihova dozvola još važi i rade po Pravilniku. Najviše posla imaju stomatolozi, lekari opšte prakse i pedijatri.

 

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 18.11.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi