Zdravstvo

Vesti :: Porodilje hrane kao zatvorenike: Za doručak hleb i malo pavlake

ishrana u porodilištimaDa bi obelodanile jelovnik u srpskim porodilištima, porodilje su se prošle nedelje udružile i iz nekoliko bolnica uslikale doručak serviran tog dana i fotografije su postavile na društvene mreže.

Večernje novosti prenose da su dva parčeta belog hleba sa malo kisele pavlake dodeljeni porodiljama u novosadskom porodilištu „Betanija“. Viršlu uz beli hleb serviralo je beogradsko porodilište „Dragiša Mišović“. Pola parčeta salame sa belim hlebom - u niškom porodilištu, a u „Višegradskoj“ u Beogradu su uz hleb porodilje dobile margarin i med.

"Kakvog kvaliteta može biti mleko kojim dojimo bebe, ako smo jele viršle i hleb, sve puno aditiva. Ovo je sramota. Gde su voće i povrće”, komentarisale su majke ispod fotografije doručka.

Iako su u svim porodilištima koje su Novosti pozvale rekli da se jelovnik pravi u skladu sa materijalnim mogućnostima, tvrde i da se strogo vodi računa da u njemu budu proteini, ugljeni hidrati, voće i povrće.

-Istu hranu jedu i dežurni lekari u porodilištu. Za ručak se dobija supa, povrće, meso, a ima i sezonskog voća -  kaže za Novosti dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine, znane kao „Betanija“.

Jelovnik prave nutricionisti, a hrana se sprema u centralnoj kuhinji. Posebnu hranu dobijaju žene koje su porođene carskim rezom, a posebnu dijabetičari, kažu sagovornici Novosti.

Poznati nutricionista Branka Mirković, za „Novosti“ kaže da nema opravdanja što se porodiljama daju suhomesnati proizvodi.

 - Parametar treba da budu bebe. Dakle, ono što se daje bebama, to mora i porodiljama, jer im od ishrane zavisi kakvo će biti mleko. Suhomesnati proizvodi su puni hemije i nedopustivi u ishrani za žene koje doje. Nije sve do materijalnih uslova. Mogu umesto viršle dati kačamak, bareno jaje, mladi sir, malo sveže paprike, šargarepu -  kaže Mirkovićeva.

Izvor: BLIC 12. 12. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi