Zdravstvo

Vesti :: Pregledi otkrivanja raka debelog creva

xxxZahvaljujući projektu niškog Doma zdravlja koji je podržalo Gradsko veće, 12.500 Nišlija starosti od 50 do 70 godina moći će preventivno da uradi skrining testove kojima se otkriva prisustvo nevidljive krvi u stolici i pretkancerozna stanja debelog creva. Tako masovna akcija preventivnog testiranja stanovništva do sada nije rađena u Nišu.

Grad je za ove namene izdvojio skoro 10 miliona dinara za kupovinu testova koje će građani dobijati od svojih izabranih lekara, uz preporuku kako da ih upotrebe i šta ne bi trebalo da jedu pre testiranja.


- Skrining testovima se otkriva prisustvo okultne, okom nevidljive krvi u stolici, koja može biti rani znak malignog oboljenja debelog creva. Ukoliko se na vreme otkriju pretkanceroze, procenat izlečenja je daleko veći, gotovo izvestan. Tako recimo polip debelog creva može da preraste u rak ali ako se na vreme otkrije može veoma uspešno da se izleči. Preventivnim delovanjem i ranim otkrivanjem bolesti u stadijumu dok se još uvek nije ispoljila jasnim simptomima postižu se i velike uštede u zdravstvu jer kasnije onkološko lečenje daleko više košta pa ovakav projekat praktično predstavlja investiciju - kaže koordinator projekta i šef odeljenja u službi opšte medicine, dr Aleksandar Radosavljević.


On objašnjava da se skrining testovima otkrije dva do tri odsto pacijenata sa pretkancerozama ili nekim od ranih oblika raka debelog creva i da je ovom masovnom akcijom Niš načinio veliki iskorak u preventivnom zdravstvu. Ciljna grupa su građani koji nemaju nikakve simptome bolesti, a starosnog su doba od 50 do 70 godina.


- Pacijentima starijim od 50 godina koji dolaze kod svojih izabranih lekara nekim drugim povodom biće ponuđeno da uzmu i ovaj skrining test i urade ga kod kuće. Važno je reći da je test lak za izvođenje u kućnim uslovima - dodaje dr Radosavljević.

Rak debelog creva
Rak debelog creva je jedan od najčešćih malignih oboljenja u Srbiji gde se godišnje otkrije 3.800 novoobolelih pacijenata. Prema statistici, oko 300 do 350 novoobolelih je sa područja Niša. U Nišu je rak debelog creva među 10 najčešćih karcinoma, a 11 odsto obolelih od malignih bolesti su pacijenti kod kojih je dijagnostifikovan ovaj kancer.

Izvor: Blic 29.07.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi