Zdravstvo

Vesti :: Proizvođači krivi što lekova nema

nestašica lekovaRFZO saopštava da do nestašice lekova, među kojima nema i citostatika, nije došlo zbog dugovanja fonda apotekama već zato što proizvođači ne proizvode lekove.

Na tržištu je nestalo "5-fluorouracila", jer je promenjen nosilac dozvole za lek i zato što nisu na vreme uvezene dovoljne količine tog leka. Medjutim, nabavljeno je 2.000 ampula koje su rasporedjene po zdravstvenim ustanovama i od naredne godine, ustanove će shodno svojim potrebama moći da nabave ovaj citostatik putem interventnog uvoza, navode u RFZO.

Hemofarmove "nirmin ampule" od jednog miligrama za akutni infarkt miokarda sada izlaze iz proizvodnje, jer im je dosadašnja proizvodnja bila mala da bi zadovoljili tehnološki proces.

Nestašica "Litijum karbonata" za psihijatrijske bolesnike koji proizvodi "Srbolek" nastala je zbog stečaja te fabrike. Nabavljeno je i 17.000 kutija citostatika "metotreksat".

Taj lek je na "D" listi i ubuduće će ga biti dovoljno, navodi se u saopštenju RFZO.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je ranije danas novinarima da se, u saradnji sa RFZO, radi na snabdevanju nedostajućih citostatika.

"Direktori ustanova se javnosti obrate onda kada lekova već nema, a tek onda obaveste Ministarstvo, što je nedopustivo", upozorio je Stanković.

Izvor: B92 23.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi