Zdravstvo

Vesti :: Prva operacija na srcu o trošku RZZO u privatnom KBC „Beograd

xxxU privatnom Kliničko-bolničkom centru „Beograd" juče je urađena prva operacija na srcu o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tim lekara predvođen profesorom dr Reikom Huskićem izveo je operaciju zamene aortnog zaliska kod pacijenta N. N. iz Beograda.

Kardiohirurg dr Petar Vukićević rekao je za Press da je ovo ujedno i prva kardiohirurška operacija u istoriji privatne prakse u Srbiji.

- Operisan je pacijent koji je imao aortnu stagnozu, odnosno suženje aortnog zaliska. Njemu je urađena zamena aortnog zaliska mehaničkom valvulom. To je inače rutinska operacija, koja je protekla bez ikakvih komplikacija. Zdravstveno stanje bolesnika je stabilno i on je prebačen na odeljenje intenzivne nege - rekao je dr Vukićević.

Za operacije na srcu - zamenu srčanih zalistaka ili ugradnju bajpasa o trošku RZZO u privatnom KBC-u do sada su se odlučila 262 pacijenta. Dr Petković kaže da su lekari KBC „Beograd" za poslednjih desetak dana pregledali 149 pacijenata i da je za danas zakazana ugradnja bajpasa.

- Računamo da ćemo za mesec dana do dva početi da radimo punim tempom kardiohirurške operacije, a to znači tri do četiri operacije dnevno. Radićemo i subotom. Još nismo počeli tim tempom jer imamo problem zbog nepotpunih dokumentacija bolesnika. Najveći problem predstavlja to što imaju stare koronarografije pa iz bezbednosnih razloga ne možemo odmah da ih stavljamo na operativni program - objasnio je dr Petković.

On je dodao da su se u poslednja dva meseca u KBC „Beograd" radile veoma kompleksne operacije iz drugih grana medicine poput onzervencija kod bolesnika koji su imali karcinom jetre.

Podsetimo, pacijentima u Srbiji ponuđene su tri mogućnosti kako bi se liste čekanja na ove kardiohirurške intervencije smanjile - da i dalje ostanu na listi čekanja kako bi se operisali u nekoj od državnih zdravstvenih ustanova, da na intervenciju otputuju u Tursku, ili da budu operisani u beogradskom KBC-u.

Izvor: PRESS 16.06.2010.
Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi