Zdravstvo

Vesti :: Prvo avans, pa lečenje

xxxZDRAVSTVENI fondovi Crne Gore i Republike Srpske, sa kojima naše ministarstvo zdravlja uskoro treba da potpiše nove ugovore, ubuduće će lečenje svojih osiguranika morati da plaćaju avansno.
Ovo je u ponedeljak izjavio „Novostima" direktor Kliničkog centra Srbije dr Đorđe Bajec.

Dr Bajec kaže da su na usluge u dopunskom radu, u meri u kojoj je on do sada organizovan, uglavnom orijentisani upravo pacijenti iz Crne Gore i RS:
- Klinički centar Srbije tek treba da naplati veliki novac, koji smo zaradili lečenjem pacijenata iz susednih država. Dopunski rad za koji bi u većoj meri bili zainteresovani naši osiguranici, koji žele, recimo, da ih operiše lekar kojeg sami izaberu, ili neki drugi komfor, koji ne pokriva zdravstveno osiguranje, tek treba da zaživi.
Pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije dr Mirko Grajić precizira da je u našoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi dopunski rad, onako kako zaiste treba da izgleda, organizovan
jedino na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.
- Od 29. juna kada je na ovoj Klinici zaživeo dopunski rad, urađena je 21 operacija
- kaže dr Grajić. - Saglasnost Ministarstva zdravlja za ovakav rad dobila je i naša klinika za očne bolest i u njoj će pacijenti uskoro moći da dobiju usluge na lični zahtev ili preko reda. U postupku za organizaciju dopunskog rada su i Klinika za vaskularnu hirurgiju i ORG klinika.
Dr Grajić kaže da je na vaskularnoj hirurgiji od aprila urađeno 10 operacija, a na kardiohirurgiji 16 van redovnog radnog vremena. Operacija na srcu po cenovniku KCS košta od 6.000 do 10.000 evra, dok je cena resekcije želuca 2.500 - 3.000 evra.
Od dopunskog rada, koji je do sada zaživeo u stotinak od ukupno 300 zdravstvenih ustanova u Srbiji, za mesec dana inkasirano je 440.429.224,48 dinara. Ako se nastavi ovim tempom, u zdravstvo će za godinu dana „ući" oko 50 miliona evra.
- Polovina tog novca, oko 25 miliona evra godišnje, treba da bude isplaćena onima koji su obavili te usluge
- kaže ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević. - Ako ih je bilo angažovano 1.000, onda je to u proseku 25.000 evra godišnje, ili 2.000 mesečno. Brojke nisu baš precizne, jer treba odbiti troškove, a sigurno bar 30 odsto „otići će" za doprinose koji se plaćaju.
Dr Đorđe Bajec kaže da zaposleni u KCS koji su radili dopunski još nisu isplaćeni za „prekovremeni rad".
- Dobiće novac za mesec - dva, a kasnije će isplate za usluge u dopunskom radu biti mesečne - obećava on.

FISKALNI PRINTERI
KLINIČKI centar Srbije dosad je nabavio oko 20 fiskalnih kasa, ali će na pojedinim „punktovima" morati da ih zameni fiskalnim printerima. - Fiskalne kase ne mogu da prihvate na hiljade šifara, koje se koriste u KCS - kaže dr Mirko Grajić. - A, printeri su i ekonomičniji. Za Internu A, recimo, koja ima tri klinike, biće dovoljan jedan printer.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi