Zdravstvo

Vesti :: Radno vreme za probleme

xxxU ambulanti sat duže PRODUŽETAK radnog vremena u domovima zdravlja do 20 časova, koje je inicirao Gradski sekretarijat za zdravstvo, "uzdrmao" je, ali i razljutio zaposlene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Lekari nemaju ništa protiv, sat vremena dužeg rada, ali kako nam je predočeno, negoduju zbog "etikete" neradnika, ukazujući na neke od problema rada Službe opšte medicine.
Prosek
starosti lekara opšte medicine je, kako saznajemo, iznad 50 godina, a njihova kontinuirana edukacija i praćenje svetskih preporuka su neminovnost. S druge strane, ono što je glavni problem u Beogradu i Srbiji je podatak da su među lekarima opšte medicine uglavnom žene.
- Postavlja se pitanje zašto je u našem zdravstvenom sistemu sve tako komplikovano, i da li je nepisano pravilo da sve teške poslove obavljaju isključivo žene, kao što je to slučaj u opštoj medicini - kategorična je prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije. - U Americi je, na primer, tri puta više muškaraca specijalista opšte medicine od žena. Kako će se ova činjenica uklopiti u kliše novog zakona o diskriminaciji koji podrazumeva da u svim profesijama bude normalan odnos polova.
Reagujući na, kako kaže, netačne informacije nadležnih da doktori opšte medicine u domovima zdravlja rade po četiri sata, ukazuje da bi direktori ustanova, tamo gde je nedavnom kontrolom u jednom domu zdravlja to utvrđeno, trebalo da sankcionišu "krivca".
- Paušalne izjave i "trpanje u isti koš" nikome neće doneti korist - dodaje dr Dimitrijević. - Naprotiv, ali, ako se neko poziva na zakon, a pri tom ga ni sam ne poštuje i "žmuri" pred gomilom gorućih problema, a tvrdi da ima 4.000 neradnika, to je "slučaj za više instance".

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 15.04.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi