Zdravstvo

Vesti :: RFZO: Nabavljeni potrebni lekovi

nabavljeni lekoviPredstavnici pet organizacija pacijenata rekli su danas da je nekoliko grupa hroničnih bolesnika zbog nestašice pojedinih lekova ostalo bez terapije pa im je ugroženo zdravlje, a iz RFZO je saopšteno da su ti lekovi nabavljeni i da će pacijenti ubuduće biti redovno snabdevani potrebnim medikamentima.

Predstavnici udruženja su, na konferenciji za novinare, ukazali da je suština problema u tome što se lekovi nabavljaju putem tendera koji se sprovode neblagovremeno i predviđaju nabavku ograničene količine lekova - samo za pacijente koji su već započeli lečenje.


Oni su upozorili da odlaganje nastavka lečenja može imati ozbiljne posledice za najteže bolesnike.

 Na taj problem su ukazali predstavnici Udruženja pacijenata "Zdravoskop klub Zdravlje", Centar za afirmaciju pozitivnog života "Q klub", koje pruža pomoć obolelima od HIV-a, Udruženje za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa "Hronos", Udruženje pacijenata sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom, Udruženje pacijenata obolelih od reumatoidnog artritisa.


Prema rečima portparola RFZO Sanje Mirosavljević, lekova za Kronovu bolest, reumatoidni artiritis i hepatitis ima dovoljno, a za sve njih, osim Kronove bolesti, količine su povećane.


Nestasica lekova za Kronovu bolest je veštačka, jer su predstavnici Fonda od samih pacijentata saznali da lekova nema, a onda pozvali bolnice koje su nabavljale taj lek, rekla je ona.


"Ispostavilo se da neke bolnice imaju, neke imaju malo, a neke u zalihama, dok neke uopšte nemaju lekove, pa je odlučeno da se centralizuje nabavka kako bi svi pacijenti imali lekove", kazala je ona.


Kada su u pitanju lekovi za reumatoidni arthritis, zbog tendera koji je oboren, pristupilo se hitnoj nabavci, rekla je ona i dodala da, budući da je nedostajalo lekova za hepatitis, RFZO je organizovao tender i ti lekovi su raspoređeni u bolnicama još pre sedam dana.


Kada je u pitanju lečenje obolelih od HIV-a, troškove za lekove koji se koriste u terapiji u potpunosti snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje, ukazala je Mirosavljević.


Obezbeđeno je 14 različitih lekova u obliku kapsula, odnosno tableta, jedan lek u obliku injekcija, kao i osam različitih lekova u obliku oralnih rastvora.
Lekovi za terapiju HIV-a se uvode na osnovu mišljenja lekara specijalizovanih za terapiju ove bolesti u Klinikama za infektivne bolesti u Beogradu, Novom sadu, Nišu i Kragujevcu.


Lekovima na teret RFZO-a se leci 975 obolelih od HIV-a pa je prosečni mesečni trošak RFZO za lekove za lečenje jednog obolelog od HIV-a oko 54.000 dinara.
Kako je kazala Mirosavljević, planirano je povećanje broja pacijenata obolelih od hronične mijeloidne leukemije koji će moći da dobiju terapiju "Glivekom".

Izvor: BLIC 29.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi