Zdravstvo

Vesti :: Senta: Ne jenjava epidemija žutice

epidemija žuticeU Onkološkom dispanzeru u Senti epidemija hepatitisa B koja se širi. 15 zaraženih, testira se 320 obolelih, koji su na terapiju dolazili u protekle dve godine.

Strahuje se da bi broj obolelih mogao da se poveća.

Direktor senćanske bolnice dr Mihalj Vašaš napominje da se, pošto je žutica poprimila šire razmere, sprovode neophodne provere i preduzimaju sve protivepidemijske mere, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, da se epidemija zaustavi.

"U Senti su boravili epidemiolozi iz Kikinde i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kao i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri. Dogovorili smo se šta da činimo. Dva su osnovna cilja: da se epidemija ne proširi i utvrdi njen uzrok. Dosadašnji nalazi ne mogu pouzdano da ukažu na izvor zaraze. Zato se radi detaljna epidemiološka analiza, da se sazna koja je vrsta virusa napala pacijente s malignim oboljenjima", naglašava dr Vašaš.

U razgovoru dr Čengerija sa bolničkim rukovodstvom i predstavnicima opštine, s predsednicom Aniko Širkovom na čelu, nagoveštena je mogućnost da se Onkološki dispanzer iz krajnje nefunkcionalnog objekta u DZ premesti u bolnički krug. Preseljenje je, zaključeno je, krajnje neophodno, a da li će uslediti zavisi od - novca. U tu svrhu, naime, treba obezbediti oko sto miliona dinara.

Prvi pacijent Onkološkog dispanzera oboleo od žutice obratio se za medicinsku pomoć juna prošle godine. Lekari su pomislili da je reč o uobičajenoj pojavi, jer im se, na osnovu statističkih podataka, za protekle dve decenije, koliko dispanzer postoji, zbog hepatitisa B godišnje jave najviše dve osobe. Broj se, međutim, iz meseca u mesec povećavao.

Da bi se sačinio konačan spisak inficiranih, svi koji su u protekle dve godine dolazili na terapiju u Onkološki dispanzer podvrgnuti su testiranju na prisustvo virusa. Takvih je ukupno 320, a virus hepatitisa B dosad je ustanovljen kod još 49 testiranih pacijenata, koji zasad nisu oboleli. Epidemiolozi procenjuju da će biti još barem desetoro zaraženih.

"Svi pacijenti koji dolaze u našu bolnicu na lečenje, ili ispitivanje ne treba da se plaše da će se inficirati hepatitisom B. Bezbedni su u potpunosti, kao i dosad", poručuje direktor Vašaš, dodajući da su svi koji su oboleli od žutice medicinski zbrinuti.

Izvor: B92 17.01.2012.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi