Zdravstvo

Vesti :: Srbi primali smrtonosnu vakcinu?

smrtonosna vakcinaMeđu šest Hrvata za koje se sumnja da su nakon primanja vakcine protiv svinjskog gripa oboleli od ekstremnog oblika Žilijan-Bareovog sindroma, jako opasne bolesti koja rezultira gubitkom svakog refleksa i paralizom celog tela, nalazi se i pacijentkinja koja je vakcinu primila u Srbiji, a koja je u međuvremenu preminula.

Dok je Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) osnovala stručni tim koji bi trebalo da utvrdi postoji li povezanost vakcine i Žilijan-Bareovog sindroma, odgovorni u Srbiji ćute!

Prema pisanju hrvatskih medija, jedna pacijentkinja u Hrvatskoj je nedeljama bila u komi, dva pacijenta su ostali invalidi, dva slučaja se proveravaju, dok je, kako je iz HALMED-a potvrđeno za beogradski “Alo!“, slučaj pacijentkinje koja je vakcinu primila u Srbiji, a u međuvremenu preminula, prosleđen srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Jedna od osoba obolelih od Žilijan-Bareovog sindroma je hrvatska državljanka koja je u Beogradu cepljena cepivom protiv pandemijskog gripa te je, nažalost, preminula - rekli su u HALMED-u, poručivši da su o obolelima obavestili i Svetsku zdravstvenu organizaciju.


Podsetimo, spornu vakcinu država Srbija je 2009. godine kupila upravo od Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, umesto direktno od proizvođača “Novartisa“. Platili smo je i dva evra skuplje, jer smo umesto direktnog pregovaranja imali tri posrednika u kupovini - Hrvate, “Jugohemiju“ i “Detap“.

Sama vakcina izazvala je brojne kontroverze, kako zbog načina nabavke, tako i zbog sastava. Naime, prvi put je u Srbiji masovno primenjena vakcina koja je sadržala skvalen, pojačivač dejstva antigena, koji farmaceutskim kompanijama omogućava proizvodnju više vakcina sa manjom količinom antigena, a većom zaradom. Inače, u svetu se skvalen smatra i odgovornim za izazivanje ozbiljnih zdravstvenih oštećenja.

Dr Dragana Jovanović rekla je za “Alo!“ da je bilo poznato da može postojati veza u razvijanju te bolesti i vakcina protiv svinjskog gripa, na šta je ona i ranije upozoravala.

- Jedino su naš ministar (Tomica Milosavljević) i epidemiolozi podizali tenziju da treba hitno vakcinisati malu decu od šest meseci do tri godine, iako smo ukazivali da “Novartis“ na svom zvaničnom sajtu u odeljku “doziranje i administracija“ piše da vakcinu treba da prime deca od četiri godine pa nadalje - kaže za „Alo!“ Jovanovićeva.

Kon: Provera vakcine nije moj posao


Dr Predrag Kon

xxxDomaći epidemiolozi i članovi radne grupe za pandemiju juče nisu bili raspoloženi da pričaju o vezi GB sindroma sa vakcinama. Branislav Tiodorović je, čuvši pitanje, prozborio da je u romingu, na odmoru, i spustio slušalicu, dok je predsednik radne grupe Predrag Kon, vidno iznerviran, prvo rekao da nema šta da kaže i da će izjave davati na sudu, a potom da je vakcina bezbedna.

- Vakcina je imala sve potrebne sertifikate i tvrdim da je bezbedna - rekao je Kon, dodavši da je radna grupa samo imala uvid u papire koje je izdao ALIMS, a ne i na osnovu čega je cepivo odobreno u Srbiji. “To nije bio moj deo posla“, izjavio je on. Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja, koji je imao komandnu odgovornost u celom procesu, nije se javljao na telefon na poziv novinara.

ALIMS: Slučaj se ispituje!

U Agenciji za lekove (ALIMS) potvrdili su da su od HALMED-a dobili informacije o preminuloj pacijentkinji koja je lečena na VMA još 2010.

- Odmah smo stupili u kontakt sa kolegama sa VMA kako bi oni dalje istražili ovaj slučaj i proverili relevantnost informacija - kažu u Agenciji, napomenuvši da nisu imali takve slučajeve i da su do sada prijavljena 84 slučaja u kojima se ispoljilo ukupno 314 neželjenih reakcija.

Izvor: GlasJavnosti 08.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi