Zdravstvo

Vesti :: Srbi se plaše lekara!

xxxSamo četvrtina građana odlazi na redovne godišnje lekarske preglede i stomatološke preglede, a promoter ovog projekta je i majka našeg teniskog asa Dijana Đoković

BEOGRAD - Samo četvrtina građana Srbije odlazi na redovne godišnje lekarske preglede kod stomatologa, lekara opšte medicine ili specijalista, izjavio je direktor Centra za slobodne izbore idemokratiju (CESID) Marko Blagojević.

Blagojević je upozorio da CESID-ova istraživanja u oblasti zdravlja pokazuju da građani Srbije imaju loše životne navike i nerazvijenu zdravstvenu kulturu, kao i da se nemarno odnose prema svom zdravlju.

"Nismo svesni pretnji po sopstveno zdravlje i to može da nas ubije",poručio je Blagojević na promociji portala www.necuspanac.rs, namenjenog deci i roditeljima koji treba da ih usmere na zdrav način ishrane i života.

Promoter projekta je majka teniskog asa Novaka Đokovića Dijana, koja je rekla da je "Neću spanać" plemenita akcija koja treba da pomogne deci da izrastu u zdrave ljude i uspešne sportiste.

Blagojević je naveo da rezultati istraživanja pokazuju da 25 odsto populacije ne strahuje ni od jedne bolesti i dodao da su u toj grupi pretežno mlađi ljudi.
"Samo četiri odsto građana strahuje od onkoloških bolesti, ali 23 odsto njih od toga umire, dok od kardiovaskularnih bolesti strahuje 23 odsto populacije, a umre više od polovine", rekao je on.

Blagojević smatra da u menjanju stilova života i zdravstvene kulture treba poći od mladih i informisati ih kako da grade normalne odnose prema zdravlju i sprečiti ih da počnu sa lošim životnim navikama, kao
što je na primer pušenje.

"Na unapređivanju zdravstvene kulture, između ostalih, treba da radi i država", rekao je Blagojević i dodao da je pre svega neophodna promena mentaliteta.

"Posle revolucije koja nam se desila 2000. godine, treba da prođe 60 godina da bi se promenio mentalitet i navike naroda", kazao je on.

CESID je nosilac projekta "Neću spanać", u okviru koga je otvoren sajt www.necuspanac.rs koji roditeljima i deci treba, na zanimljiv način, da približi važnost usvajanja zdravih stilova života.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 10.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi