Zdravstvo

Vesti :: Srbija ima stručnjake, ali nedovoljno PET skenera

stručnjaci za PET skenereVećina balkanskih zemalja ima dugu i uspešnu tradiciju nuklearne medicine, ali osam od jedanaest država regiona ima nedovoljan broj savremenih visokotehnoloških aparata kao što su PET skeneri, upozoreno je večeras na otvaranju Drugog balkanskog kongresa nuklearne medicine.

Zato je neophodno uložiti napor da se situacija poboljša i da se donosioci političkih odluka ubede u neophodnost poboljšanja zdravstvene zaštite građana ulaganjem u medicinsku opremu, rekao je predsedavajući kongresa Vladimir Obradović.

Obradović je precizirao da Srbija ima 72 specijalista nuklarne medicine, ali samo dva uređaja za pozitronsku emisionu tomografiju, odnosno PET skenera, iako bi, prema savremenim standardima, sa sadašnjim brojem stanovnika trebalo da ima barem sedam.

PET tehnologija, naime, simbolizuje savremenu molekularnu medicinu, jer pruža suštinski doprinos blgovremenom dijagnostikovanju i praćenju efekata terapije kod najčešćih i najtežih bolesti: malignih tumora, neuroloških bolesti i koronarnih bolesti.

Učesnike kongresa je, u ime premijera i ministarke zdravlja, pozdravio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, profesor Vladimir Đukić, koji je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva najeminentnijih inostranih stručnjaka nuklearne medicine u Beogradu.

Đukić je učesnicima poželo uspešan rad, izrazivši nadu da će konferencija doprineti zajedničkim dostignućima u ovom polju medicine.

Na Drugom balkanskom kongresu nuklearne medicine okupilo se 185 medicinskih stručnjaka sa Balkana, ali i država zapadne Evrope i SAD, a organizatori se nadaju razmeni iskustava i uspostavljanju stručne i naučne saradnje nuklearno-medicinskih udruženja i ustanova, što bi trebalo da rezultira i formiranjem balkanske asocijacije nuklearne medicine.

U Srbiji nuklearna medicina postoji 55 godina i danas je u funkciji 18 ustanova specijalizovanih za tu oblast sa značajnim brojem specijalista i tehničara.

Uz problem nedostatka PET uređaja, Srbija se suočava i sa nedostatkom sopstvene proizvodnje radioaktivnih izotopa i na njima zasnovanih preparata za pomenute uređaje, zbog čega je prinuđena da velika budžetska sredstva troši na njihov uvoz.

Zato je jedan od trenutnih prioriteta Ministarstva zdravlja nabavka medicinskog ciklotrona i prateće laboratorijske opreme koji bi trebalo da budu instalirani u Nacionalnom PET centru.

Izvor: BLIC 09. 05. 2013.god.

Arhiva vesti...»
 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi