Zdravstvo

Vesti :: Srbiji hitno potrebna spalionica za opasan medicinski otpad

spalionica medicinskog odpadaSrbiji je hitno potrebna spalionica za opasan medicinski otpad, kako bi medicinske ustanove na pravilan način mogle da zbrinu godišnju produkciju od 10 tona tog otpada i kako bi se uštedelo na njegovom izvozu koji trenutno košta od 2,5 do pet evra po kilogramu.

- Spalionica manjeg kapaciteta za pravilno zbrinjavanje hemijskog, farmaceutskog i citostatskog otpada, koji se deklariše kao 'opasan', koštala bi od 65 do 100 miliona evra, a cena bi zavisila od toga da li će se energija koja nastaje prilikom tog spaljivanja koristiti i za zagrevanje - kazao je za ekološki sajt agencije Beta Zelena Srbija (www.zelenasrbija.rs) vođa projekta Evropske unije "Tehniča podrška za tretman medicinskog otpada u Srbiji" Jan Gerit Tesink.

On je dodao i da u Srbiji postoje uslovi za sterilizaciju medicinskog infektivnog otpada, nakon čega on nema više epitet opasnog.

Tesink je istakao da postoji procena za izgradnju spalionice u Beogradu koja bi koštala od 100 do 400 miliona evra, koja bi zadovoljila potrebe regiona i koristila energiju za zagrevanje, kao što je to slučaj u Beču, Nemačkoj, Holandiji.

Na pitanje da li EU planira da investira u izgradnju spalionice u Srbiji, Tesink je rekao da je to pitanje za zvaničnike Srbije, i da Vlada Srbije to treba da predloži EU kao prioritet, nakon čega bi se razgovaralo o mogućem dogovoru.

Prema njegovim recima, u Srbiji najveći problem predstavlja farmaceutski otpad, "jer gradjani adekvatno ne odlažu lekove sa isteklim rokom trajanja, pa mogu godišnje da naprave i do 70 tona otpada".

Izvor: 24 SATA 11. 11. 2013.god.
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi