Zdravstvo

Vesti :: Tanak kvorum za vakcinu

xxxU utorak počelo vakcinisanje poslanika u Skupštini Srbije koje je opozicija listom ignorisala. U prvim redovima za ulazak u ambulantu 19 bili poslanici vladajuće koalicije.

POSLANICI Skupštine Srbije rešili su u utorak da zavrnu rukave. Ali, ne zato što su bili naročito orni za rad, već da bi primili vakcinu protiv svinjskog gripa.
Ni tu se nisu nešto naročito pretrgli, jer od ukupno 250 poslanika, do ranih popodnevnih sati, pelcovano je tridesetak. Što bi se reklo, nije bilo ni "kvoruma", a o "konsenzusu" da i ne govorimo.
Baš kao i među poslaničkim klupama, ni cepivo protiv novog gripa, nije moglo da ujedini vlast i opoziciju. Dok je vladajuća koalicija bila u prvim redovima za vakcinu, opozicija je izbegavala ambulantu broj 19 u prizemlju Skupštine Srbije.
Žene poslanice, ovog puta, bile su hrabrije od svojih muških kolega. Prve su novu vakcinu primile šefice poslaničkih klubova G 17 plus i "Za Evropsku Srbiju", Suzana Grubješić i Nada Kolundžija. Obe su novinare uveravale da ništa nije strašno.
Grubješićeva je dodala da je to kao i svaka druga vakcina i da jedino vakcinacijom možemo sprečiti dalje širenje ove bolesti. Njena koleginica Kolundžija je kazala da je vakcinacija pitanje odgovornosti i dodala da su političari ti koji treba da odagnaju strah kod građana koji je "stvoren nekorektnom kampanjom".
A
onda su se odvažili i muškarci. Prvi su pred vrata ambulante stigli Slavoljub Stojković i Petar Kuntić, sa liste ZES. Stojković je rekao da ne razume čemu ovolika senzacija oko gripa i zašto tolike sumnje oko vakcine. Njegov kolega Kuntić iz Demokratskog saveza Hrvata je objasnio da je i američki predsednik, koji je "najzaštićeniji čovek na svetu" primio vakcinu, a onda kazao novinarima: - Kad može Obama, može i Kuntić.
Ispred ambulante u redu smo zatekli i poslanike PUPS Nikolu Krstića i Đuru Perića. Poslanik Perić je podsetio na davnu epidemiju variola vere i ukazao da je i tada bilo skeptika, ali da su svi vrlo prihvatili činjenicu da je vakcinacija neophodna i dodao da se nikad nije kolebao da li da primi vakcinu ili ne.
Nikola Novaković, potpredsednik Skupštine, iz redova G 17 plus, polušapatom i u polušali nam je ofirao neke poslanike koji su od sekretara Skupštine Veljka Odalovića tražili da se njihove žene vakcinišu, a da su oni "stekli" dovoljno imuniteta. Među poslanicima koji su zavrnuli rukav, najviše je bilo lekara. Među njima i Šerif Hazlagić.
I Radovan Radovanović, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine, upisao se u "prvoligaše" za vakcinu.
A, što se opozicije tiče, neko je u skupštinskom restoranu izjavio da se oni ponašaju kao junaci iz filma "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

ČEDA DOVEO I ŽENU
MALO ko od poslanika je hteo da komentariše preliminarne rezultate vakcinacije poslanika. A oni kazuju da je sve više poslanika ZES koji se prijavljuju za vakcinu, u G 17 plus i PUPS poručuju da će se svi njihovi poslanici vakcinisati, što je najavio i Poslanički klub LDP. Njihov lider Čedomir Jovanović je to učinio u utorak popodne. Na vakcinisanje je stigao u pratnji supruge koja mu je očigledno držala strah.

SOCIJALISTI
ŠEF poslaničke grupe SPS Branko Ružić saopštio je da će socijalisti uskoro primiti vakcinu, ali to nisu učinili u utorak. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović takođe je obećala da će svojim primerom pozvati građane na vakcinaciju, ali je naglasila da to neće učiniti u prisustvu medija.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 22.12.2009.
Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi