Zdravstvo

Vesti :: U beogradskoj bolnici 13 osoba obolelih od svinjskog gripa

oboleliU kliničkoj slici obolelih dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima, simptomi karakteristični za ovo oboljenje

Kod dva pacijenta koja su lečena na Odeljenju pulmologije KBC „Zvezdara” u referentnoj virusološkoj laboratoriji Instituta „Torlak” u petak, 11. januara, dokazano je prisustvo virusa gripa A(H1), saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

U saopštenju je navedeno da je do sada obolelo 13 osoba, i to devet pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju i četiri zdravstvena radnika, preneo je Tanjug.

Gradski zavod za javno zdravlje obavio je epidemiološko istraživanje i preduzete su sve mere za suzbijanje i kontrolu epidemije.

Virus A(H1), poznatiji kao svinjski grip, izazvao je pandemiju u sezoni 2009/10. godine, ali je posle toga u cirkulaciji kao virus koji izaziva sezonski grip i u sastavu je vakcine protiv sezonskog gripa.

U kliničkoj slici obolelih dominiraju kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, odnosno simptomi karakteristični za ovo oboljenje, navodi se u saopštenju i ukazuje da se na teritoriji Republike Srbije, kao i u Evropi, i dalje beleži niska aktivnost virusa gripa.

U cirkulaciji su dokazana sva tri tipa virusa – A(H1), A(H3) i B, koji su sadržani i u sezonskoj vakcini. Dominantan tip virusa u cirkulaciji je A(H3).

Iz ove ustanove poručuju da virus gripa u organizam ulazi preko sluznica nosa, usta i oka. Prenosi se direktno i indirektno rukama, dodirivanjem površina u okolini.

Grip traje u proseku oko nedelju dana i osnovni način lečenja su mirovanje, pravilna ishrana i unošenje dovoljne količine tečnosti. Na ovaj način sprečava se i mogućnost da inficiramo osobe u okolini.

Ukoliko se simptomi ne povlače, treba se javiti lekaru. S obzirom na to da je reč o virusnoj infekciji, antibiotici nisu efikasni, i treba ih uzimati samo po preporuci lekara.

Iz Instituta „Batut” još poručuju da ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinose duži boravak u zatvorenom prostoru i nastavak školske godine, i da je neophodno pridržavati se preporuka i primenjivati mere prevencije: često provetravanje prostorija, održavanje lične higijene, na prvom mestu higijene ruku, održavanje higijene prostora u kome radimo, boravak na otvorenom prostoru, umerena fizička aktivnost.

Kao mera prevencije preporučuje se vakcinacija raspoloživom vakcinom u Srbiji, koja sadrži komponente sva tri tipa virusa gripa registrovana u Srbiji.

Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu ali, kako se navodi, dovoljno je efikasna da spreči komplikacije i da klinička slika gripa bude blaža. Vreme za sticanje imuniteta nakon vakcinacije je dve do tri nedelje, i treba se vakcinisati što pre, kako bismo spremno ušli u epidemijski period.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, gojaznim osobama, a na osnovu iskustava iz prethodnih godina, naročito deci uzrasta od 6 do 59 meseci, kao i trudnicama u bilo kom trimestru trudnoće, uz obaveznu konsultaciju sa ginekologom.

Izvor: POLITIKA 14. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi