Zdravstvo

Vesti :: Vakcina ubija metastaze

kubanska vakcinaPočetkom sledeće nedelje Agenciji za lekove biće predata sva dokumentacija o kubanskoj vakcini protiv raka pluća, čime će zvanično otpočeti postupak registracije „cimavaksa EGF". Ta procedura, po zakonu, mora da se okonča u roku od 210 dana

Press će redovno objavljivati tekstove sa svim novim informacijama o ovoj vakcini, a zbog ogromnog interesovanja čitalaca, koji su zasuli našu redakciju pozivima, danas do detalja objašnjavamo kako „cimavaks EGF" deluje i kada će biti dostupan pacijentima. Takođe, ponavljamo i uputstvo za sve one koji se odluče da direktno kontaktiraju sa kubanskim medicinskim ustanovama (pogledajte okvir).

Važan je tip karcinoma

Osnovni uslov da bi pacijent bio podoban da primi kubansku vakcinu jeste da tip karcinoma pluća nije mikrocelularni i da se radi o trećoj ili četvrtoj fazi bolesti. Svi koji ispune taj uslov ipak prolaze rigoroznu selekciju kubanskih lekara, kojima će se slati i istorije bolesti pacijenata koji vakcinu budu primali u Srbiji i moraće da dobiju i njihovu i saglasnost naših stručnjaka.

 

Procedura za pacijente koji žele sami da odu na Kubu

1. Slanje istorije bolesti na Kubu, preko njihove Međunarodne zdravstvene službe
2. Odluka kubanskih stručnjaka da li pacijent može da primi vakcinu
3. Odlazak na Kubu, pacijent se smešta u bolnicu
4. Vakcina se prima na način koji je opisan za proceduru u Srbiji
5. Pacijent prima četiri doze, u levo i desno rame i u levi i desni kuk. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svakih 14 dana

 Kako smo već pisali, za dva meseca će sa Kube stići manja količina „cimavaksa EGF", dovoljna za 30 pacijenata. Ti pacijenti će vakcinu dobiti na sopstvenu odgovornost, uz obavezan potpis naših lekara i saglasnost lekara sa Kube.

Problem je u tome što Kubanci nemaju dovoljne kapacitete za proizvodnju „cimavaksa EGF", a potražnja je velika ne samo na Kubi, već i iz još nekoliko zemalja u kojima se vakcina zvanično koristi (Peru, Malezija, Britanija...). Kuba je dogovorila proizvodnju u još dva velika pogona u Kini i Indiji, pa se očekuje da isporuka bude višestruko uvećana već početkom 2013. To se poklapa sa rokom koji ima Agencija za lekove da „cimavaks EGF" registruje u Srbiji, tako da se i kod nas masovna primena vakcine očekuje početkom sledeće godine. Tada će i cena znatno pasti, sa sadašnjih 250 evra po dozi, koliko košta na Kubi.

Tek posle citostatika

Vakcina se prima tek posle završetka terapije citostaticima i suština njenog dejstva je da organizam imunološki odgovori tako da onemogući dalje širenje metastaza i njihovo postepeno nestajanje. Potom se rešava problem osnovnog tumora - ili se hirurški odstranjuje ili pacijent nastavlja da u redovnim razmacima prima „cimavaks EGF". 

Adrese na Kubi na koje se može poslati dokumentacija na engleskom:

1. Servicios Médicos Cubanos
Veb adresa: www.smcsalud.cu.
Mejl: smc@smcsalud.cu
Telefon: (537) 8333065, 8333095
Faks: (537) 8333055

2. Hospital Clínico Quirúrgico „Hnos. Ameijeiras":
San Lázaro #701, Centro Habana. Ciudad de
la Habana, Cuba. CP 10300.
Mejl: Dr Alfredo Herrera: mision@hha.sld.cu

3. Centro Internacional de Salud La Pradera:
Calle 230 entre 15A y 17, Siboney,
Ciudad de La Habana, Cuba.
Telefon: (537) 2737476 al 80
Mejl: aloja@pradera.cha.tur.cu

Izvor:Press 23.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi