Zdravstvo

Vesti :: Velike gužve u Kliničkim centrima: Koliko se čeka na specijalistu

čekanje na specijalistuPacijenti na specijalističke preglede u bolnicama i institutima čekaju i duže od dva meseca jer lekari pored hitnih slučajeva i komplikovanih intervencija rade i ambulantne preglede pacijentima kojima je, kako kažu doktori, mesto u domu zdravlja.

Specijalisti u domovima zdravlja trebalo bi, prema mišljenju lekara iz kliničkih centara, da pomognu i da urade sve specijalističke preglede za koje imaju mogućnosti, kako u klinikama ne bi dolazilo do zagušenja.

Lekari opšte prakse, međutim, za sada sve pacijente šalju u bolnice, gde lekari rade i hirurške intervencije i operacije, pa ne mogu sve da postignu.

BEOGRAD - U KBC “Dr Dragiša Mišović“ trude se da svakog pacijenta prime odmah, ako postoje svi laboratorijski nalazi.
- Radimo u tri smene. Nema lista čekanja, iako nemamo dovoljno lekara, a obolelih je sve više. Kada pacijent sa uputom dođe u bolnicu odmah ga primimo na pregled, ali ako prethodno obavi sve laboratorijske analize. Ako nema nalaze, potrebno je više dana ili nekoliko nedelja da ih uradi, pa tek onda dolazi na pregled - objašnjava dr Radisav Šćepanović, direktor ovog KBC-a.
Slično je i u KBC “Zvezdara“ gde se na pregled kod kardiologa čeka i do dve nedelje, ali do sledeće kontrole može proći i više od mesec dana, što određuje lekar.
- Jedan specijalista mora da obavi najmanje 1.200 pregleda godišnje. Većina, međutim, radi različite intervencije i operacije u sali, pa ne mogu stalno da budu u ambulanti. Najveći problem je na oftalmologiji gde dnevno mogu da urade 12 operacija katarakte, a urade tri, jer država ne obezbeđuje dovoljno sočiva - kaže direktor dr Aleksandar Milošević.
Za pojedine preglede neophodna je i dijagnostika, gde je najčešće potreban skener, koji je moguće uraditi samo u KBC “Zvezdara” i u KBC “Zemun”, pa građani čekaju i više od šest meseci.
- Svi termini za preglede skenerom zakazani su do kraja godine, tako da je prvi slobodan termin tek posle januara 2014. godine - kaže dr Dragoš Stojanović, direktor KBC “Zemun”.

 

 NOVI SAD - U Kliničkom centru Vojvodine kažu da se trude da ispoštuju zakonski rok od 30 dana. Najviše pacijenata ima na Odeljenjima oftalmologije, endokrinologije, gastrologije, urologije, ortopedije...
- Kod nas se leče pacijenti iz cele Vojvodine. Često svi pacijenti žele specijalistički pregled kod istog lekara, pa se dešava da rok čekanja na listi bude probijen za dva ili tri dana - objašnjava je PR KCV Jelena Jurišin.
Problem u KCV jeste i to što se samo u jednom danu pregled može zakazati, pa je tako Novosađanin I. R. u pet sati ujutro čekao u redu kako bi zakazao pregled kod očnog lekara.
- U 21. veku, pored interneta, telefona i drugih tehnologija, moramo ovako da čekamo, po kiši i da se smrzavamo - kaže on.  

KRAGUJEVAC - U kragujevački Klinički centar dolaze pacijenti iz cele centralne Srbije, od Raške i Kosovske Mitrovice do Jagodine, Topole, pored onih koje šalju i lekari opšte prakse iz samog Kragujevca. Najduže vreme čekanja iznosi do mesec dana što je slučaj sa pregledima kod neurologa i na Klinici za opštu i grudnu hirurgiju. Sve hitne slučajeve, međutim, kako kažu u ovom Kliničkom centru, zbrinjavaju odmah, a specijalističke preglede obavljaju i na klinikama i ambulantama.

 

 NIŠ - Tako se, na primer, na pregled na neurologiji Kliničkog centra u Nišu, čeka i do dva meseca jer, prema rečima direktora KC prof. dr Zorana Radovanovića, mnogo pacijenata iz drugih gradova na specijalističke preglde dolazi u Niš.
- Kod nas dolaze pacijenti od Bujanovca i Preševa do Jagodine. Hitne slučajeve odmah pregledamo i oni ne čekaju. Na nekim klinikama se čeka samo po pola sata, dok na onkologiji, plastičnoj hirurgiji, dečjoj hirurgiji nema čekanja - kaže Radovanović. Na kardiologiji se, međutim, čeka mesec dana, kao i na endokrinologiji, Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, urologiju i vaskularnu hirurgiju. Pacijente odmah pregledaju i na Klinici za opštu hirurgiju, gde se, prema rečima dr Dragana Zlatanovića, šefa kabinata direktora KC u Nišu, svakih sat vremena smenjuju hirurzi različitih grana hirurgije.
Nišlijka Jelena Ilić, međutim, na pregled kod ginekologa trebalo je da čeka mesec dana. Za nju je to bilo predugo i otišla je kod privatnika.
- Ne mogu da čekam mesec dana. Nekada su i minuti bitni - kaže Ilićeva.  

Izvor: NOVOSTI 08. 04. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi