Zdravstvo

Vesti :: Za srce potrebne nove sale

xxxPRVI privatni Kliničko bolnički centar ponudiće u utorak Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da godišnje radi 1.000 operacija na srcu po cenama koje za ove intervencije fakturišu tri kardiohirurška centra u mreži javnog zdravstva i Vojnomedicinska akademija.

Ovaj centar, između ostalog, ima dve potpuno opremljene kardiohirurške sale sa 20 kreveta u intenzivnoj i 10 u poluintenzivnoj nezi.
- To je apsolutno prihvatljiva ponuda, jer imamo manjak kapaciteta u kardiohirurgiji - kaže Svetlana Vukajlović, direktor RZZO.
- Operacije na srcu su veliki problem u našem zdravstvu. Poslali smo upite Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj da vidimo da li bi mogli i po kojoj ceni da prime jedan broj pacijenata iz Srbije. U Slovačkoj, recimo, operacija na srcu košta oko 10.000 evra. To je više nego duplo nego što plaćamo našim bolnicama, ali nekako moramo da rešimo problem.
Na listama čekanja za operaciju srca je između 3.500 i 4.000 ljudi. I lekari su svesni da mnogi, nažalost, neće stići do operacionog stola, jer se na zahvat čeka i po dve godine.
U tri kardiohirurška centra - Klinika za kardiohirurgiju KCS, Institut "Dedinje" i Institut u Sremskoj Kamenici - i u VMA, godišnje se uradi oko 4.000 operacija na otvorenom srcu. U ukupno 12 kardiohirurških sala možda bi moglo da se uradi i više operacija, ali hirurzi kažu da je intenzivna nega "usko grlo". Ne mogu da operišu ako nema slobodnog kreveta u intenzivnoj da smeste pacijenta.
- Tačno je da Srbija nema dovoljno kardiohirurških kapaciteta, ali uz malo dobre
volje i u sadašnjim uslovima moglo bi da se radi više operacija - kaže profesor dr Miljko Ristić, direktor prvog privatnog KBC i kardiohirurg u KCS. - Nema smisla da se u novoj, trećoj sali u KCS, radi jedna operacija dnevno. Ako bi se radile dve-tri, godišnje bismo zbrinuli 500 pacijenata više, a to nije malo.
Prof. Ristić, koji je do sredine prošle godine bio direktor kardiohirurgije, kaže da je u KCS 2008. godine u dve sale urađeno 1.509 operacija, a lane u tri - 1.250 (za prvih pet meseci 600, a za narednih sedam - 650).
- Zašto je prošlog meseca urađeno samo 66 operacija, kada se ovde prosečno radilo 119 mesečno - javno pita dr Ristić. - To je nedopustivo.
Profesor dr Mile Vraneš, sadašnji direktor kardiohirurgije KCS, kaže da je operativni program u januaru bio smanjen zbog rekonstrukcije.
- Radimo najviše i operišemo najteže slučajeve - objašnjava prof. Vraneš. - Liste čekanja smo sa gotovo 1.000 smanjili na 700 pacijenata. Trebalo bi razmisliti o tome da "Dedinje" preuzme deo hitnih pacijenata. Nije isto kada se operiše "isplaniran" pacijent, koji ostaje u intenzivnoj nezi 48 sati, i kada mi svake noći ulazimo u salu zbog hitnog slučaja, koji je ne samo teži za operaciju, nego će i duže zauzimati krevet u intenzivnoj - 10, čak i 20 dana.
Do kraja godine trebalo bi da bude otvorena kardiohirurgija u Nišu, završavaju se građevinski radovi na "Kamenici 2", Institut "Dedinje" traži dozvolu i 25 miliona evra za izgradnju još jedne zgrade. Koliko Srbiji zapravo još treba kardiohirurških kapaciteta?
Prof. dr Boško Đukanović, direktor "Dedinja" kaže da ova ustanova problem liste čekanja, na kojoj je 2.500 ljudi, može da reši samo izgradnjom nove zgrade sa tri operacione sale. To bi omogućilo da ustanova koja sada radi više od 2.000 zahvata na otvorenom srcu, godišnje zbrine 1.500 pacijenata više.
- Izgradnja novih centara je skupa i spora, jeftinije je u postojećim zgradama otvarati nove sale - kaže prof. Ristić. -Jedna sala sa opremom košta oko 500.000 evra. - Srbiji sada nedostaje sedam kardiohirurških sala, ako RRZO sklopi ugovor sa privatnim KBC - zapravo samo tri. To je problem koji može da se reši.

CENA OPERACIJE
OPERACIJA na srcu u Srbiji košta 350.000 do 500.000 dinara. Toliko kardiohirurški centri fakturišu RZZO zahvat na srcu. Sama cena rada tima hirurga, anesteziologa, perfuzera i instrumentarki i svih uključenih u zahvat je 30.000-40.000 dinara, a sve ostalo su troškovi materijala, lekova, bolničkog lečenja...
Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 17.02.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi