Zdravstvo

Vesti :: Zahvat bez dodirivanja pacijenta

xxxU Kliničkom centru Srbije juče je obavljena operacija na glasnim žicama endoskopskim putem, bez velikog reza. Umesto instrumenata za operaciju korišćen je ugljendioksidni laser.

Operaciju, koja je trajala manje od 15 minuta izveo je dr Vojko Đukić, najavljujući time Svetski dan glasa.
Laser je uređaj kojim se bez kontakta obavlja operacija. To znači da hirurg ne dodiruje tkivo pacijenta. Pri tom, pomoću lasera krvarenje je svedeno na minimum jer ciljano zatvara krvne sudove koji su ispod 0,5 milimetara - objašnjava dr Đukić, direktor Klinike za otorinolaringologiju KCS.

Pacijentkinja koja je podvrgnuta ovoj operaciji je dugogodišnji pušač. Zbog toga su joj se stvorila nova tkiva na glasnim žicama. To je bio i razlog duge promuklosti ove šezdesetogodišnjakinje, ali i nerazuman govor i teško disanje.
- Radilo se o odmakloj fazi takozvanog pušačkog edema ili otoka.

Međutim, posle operacije, pacijentkinja će moći normalno da diše, ali i da razgovetno govori - kaže dr Đukić.

Kako objašnjava dr Đukić, hirurzi u Klinici za ORL su ovladali svim savremenim dijagnostičkim i terapijskim metodama, uključujući i laser. Zbog toga nijedan pacijent nije poslat u inostranstvo na lečenje.

Godišnje se u endoskopskoj sali KCS uradi preko 1.000 mikrohirurških operacija. Intervencije se rade kada je reč o dobroćudnim promenama, polipima, ali i operacija raka grkljana.

- Endoskopskim putem, sa minimalnim rezom operišemo u početnoj fazi, tako da pacijenti istog dana idu kući - objašnjava dr Đukić.
Najčešći simptom da nešto nije u redu sa glasnim žicama ili grkljanom jeste promuklost.

- Svaka promuklost zahteva pregled lekara. Postoji zlatno pravilo da promuklost koja traje duže od 15 dana apsolutno zahteva odlazak kod lekara. Pri tom, mogu se javiti i bolovi u grlu i osećaj stranog tela - objašnjava dr Đukić.
Uspešnost lečenja bolesnika sa rakom grkljana u početnoj fazi je 90 odsto, kaže doktor. Novootkrivenih malignih tumora grkljana u KCS godišnje ima kod oko 400 pacijenta.

- Rak grkljana najčešće se javlja između 50. i 60. godine kod muškaraca. Danas se zna da se radi o jednom tumoru koji je povezan sa polom, i to muškim, jer dve trećine obolelih čine muškarci - kaže dr Đukić.
Izvor:BLIC 16.04.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi