Zdravstvo

Vesti :: "Zatekla sam katastrofu u srpskom zdravstvu"

katastrofa u zdravstvuMinistarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je za "Vesti" da je zatekla katastrofalnu situaciju u zdravstvu po preuzimanju funkcije.

Najavili ste velike promene u zdravstvu, šta konkretno?
- Od 1. januara naredne godine građani će receptom koji dobiju od lekara moći da podižu lekove u svim apotekama - privatnim i državnim. Zdravstvo nam je u očajnom stanju i morali smo da preduzmemo drastične mere.

I trudnice će imati drugačiji status.
- Da. Kriza je velika, želimo da podstaknemo rađanje dece, zato će trudnice bez obzira na to da li su zdravstveni osiguranici imati besplatne preglede, porođaj i sve analize. Te usluge moći će da koriste i godinu dana nakon porođaja. Sve će biti besplatno i za decu do 18 godina.

Šta ste zatekli kada ste preuzeli resor zdravstva?
- Katastrofu, od velikih dugova do rešenja koja građanima prave velike komplikacije umesto da im olakšaju život.

Šta ćemo sa listama čekanja, na neke operacije u Srbiji čeka se po sedam, osam godina?
- Moguće je. U planu nam je da sve drugačije organizujemo, kao i da uključimo i privatne bolnice u celu stvar. Osnovaćemo telo pri Vladi Srbije koje će se baviti nabavkama, tako da će ubuduće direktori bolnica praviti spisak neophodnih stvari i materijala za rad i slati u direkciju koja će vršiti nabavku. Tako će se imati uvid u troškove i sprečiće se nestašice osnovnog materijala koji je potreban bolnicama. U isto vreme ćemo i uštedeti, jer je jeftinije kada se oprema i sanitetski materijal nabavljaju na veliko. Manje košta kada se kupe 20 skenera nego da svaka zdravstvena ustanova kupuje pojedinačno.

A od čega ćemo štedeti ako smo već u debelom minusu?
- Situacija je alarmantna i Ministarstvo finansija svakodnevno radi da nađe rešenja da spasavamo sektor. Rezultati se već vide.

Hoće li biti nestašica lekova?
- Sigurno neće.

Ali, one već postoje?
- Razlog je bio nerealni kurs dinara, mnogim proizvođačima nije bilo isplativo da proizvode i prodaju neke lekove. Nedavno smo formirali cene lekova i uskladili ih tako da one ne smeju biti veće od cena medikamenata u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Mnogo radimo, rezultati će biti vidljivi već od Nove godine.

Izvor: VESTI-ONLINE 05. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi