Zdravstvo

Vesti :: Zbog gripa obustavljena nastava u Vojnoj gimnaziji

xxxČetiri učenika obolela, a procenjuje se da zaraženih u internatu ima više.
Kod četvorice učenika Vojne gimnazije u Beogradu potvrđena je infekcija izazvana virusom novog gripa tipa A-H1N1, rekao je juče Tanjugu načelnik Uprave za zdravstvo u Ministarstvu odbrane dr Veljko Todorović.

On je istakao da su oboleli izolovani, kao i oni koji su bili u kontaktu sa njima.

- Neki učenici imaju znakove akutne infekcije organa za disanje i može se reći da jedan manji broj, verovatno i onih kod kojih nismo dokazali, ima novi grip. Možemo da kažemo da je epidemija sada stavljena pod kontrolu, jer je u prva dva dana bilo osam novoobolelih, a juče samo dva - naveo je Todorović.

On je objasnio da je u poslednjih sedam dana kod učenika Vojne gimnazije primećen nešto veći broj obolevanja od akutne virusne infekcije organa za disanje. Prema Todorovićevim rečima, ne može se jasno odvojiti klinička slika ispoljavanja bolesti novog gripa, jer i sezonski i novi grip su veoma slični, pa se sa razlogom može pretpostaviti da je broj obolelih od novog gripa veći.

Kako „Politika" saznaje, đaci Vojne gimnazije sada nemaju časove i nalaze se u svom internatu u Humskoj 22, nedaleko od stadiona sportskog kluba „Partizan", gde su na snazi specijalne mere izolacije. Smeju da se kreću po dvorištu, ali ne i da napuštaju kompleks, koji ima pet spratova. Oboleli, kojih ima iz svih razreda, leže na nižim spratovima. Zdravi borave na višim i među njima niko nema simptome infekcije. Hrane se odvojeno.

Sobe u internatu su trokrevetne, a učenici iz nekoliko soba, kako nezvanično saznajemo, dele zajednički toalet sa čučavcima, tuš-kabinama i umivaonicima. Čistoća ovih prostorija je i ranije veoma dobro i redovno održavana, kažu upućeni.

Jedine reči koje su novinari juče mogli čuti na kapiji internata bile su: „Žao nam je, ali ne možete da razgovarate sa nadležnima iz ove zgrade. Nemojte ništa da slikate, jer je ovo vojni objekat. Ništa se ne krije, ali morate se obratiti Upravi za odnose sa javnošću i Upravi za zdravstvo Ministarstva odbrane."

Nekoliko stanara zgrade u Humskoj 18, koja se nalazi tačno preko puta internata, kažu da nisu primetili nikakve neuobičajene aktivnosti ispred đačkog doma. Za pojavu novog gripa čuli su juče ujutru, preko medija.

Školski hol (Foto „Politika")
U zgradu u Ulici Petra Čajkovskog, gde đaci Vojne gimnazije inače slušaju nastavu, može da se ulazi i izlazi, ali u njoj trenutno nema nastave. Kako takođe nezvanično saznajemo, oni su nedavno počeli da dele zgradu sa učenicima Sportske gimnazije, koji su časove donedavno slušali u susednoj zgradi u istoj ulici. Levo krilo vremešnog zdanja, koje su zauzimali učenici Vojne gimnazije, sada je prazno. „Sportisti", koji su koristili desno krilo, imaju redovnu nastavu.

Ipak, bez obzira na to što đaci dve škole nisu delili učionice, u zgradu su juče dolazili mnogobrojni zabrinuti roditelji. Jedna gospođa koja nije želela da joj se navodi ime rekla je za „Politiku" da su se đaci dve škole ipak susretali, u dvorištu i u toaletima.

Vesna Muratović-Drobac, direktorka Sportske gimnazije, kaže da su đaci sportisti „od juče zvanično počeli nastavu u ovoj zgradi", kao i da gimnazija kojom upravlja nema registrovane obolele učenike i da u ovom trenutku razloga za brigu nema. Situacija je pod kontrolom, nema mesta panici, smatra direktorka.

Izvor:POLITIKA

Arhiva vesti...»

- Nalazimo se u jednom krilu zgrade, koje je potpuno odvojeno od krila zgrade učenika Vojne gimnazije. Sportska gimnazija je uradila akcioni plan - šta uraditi ako bi se grip pojavio. Od preksinoć smo u direktnom kontaktu sa radnom grupom Ministarstva prosvete, koja nam daje smernice za dalji rad naše škole. Škola se, što zbog preseljenja što zbog redovnog higijenskog održavanja, neprestano čisti. U ovom trenutku koriste se redovna sredstva higijene i ono što znamo da školama uvek preporučuju sanitarne i komunalne inspekcije - kaže Vesna Muratović-Drobac.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi