Zdravstvo

Vesti :: Zbrka s receptima, više posla za doktore

xxxU pojedinim apotekama usporeno izdavanje lekova
Došla sam u apoteku i predala recept, ali umesto da dobijem odgovarajući lek, počinje prava detektivska drama.
Oko mog recepta odjednom se okupljaju tri farmaceutkinje i počinju da zagledaju, okreću, upoređuju. Nakon dužeg proveravanja, jedna od njih mi saopštava da recept nije ispravan, iako dolazim direktno iz doma zdravlja, i da ne mogu dobiti lek jer je deo recepta popunila medicinska sestra.

Morala sam ponovo da se vratim u dom zdravlja kako bi mi napisali novi, priča za „Blic nedelje" tridesetogodišnja Zorana Bekrić.
Republički zavod za zdravstveno osiguranje uveo je novinu u izdavanju recepta, tako da od 1. jula pored leka koji se prepisuje lekar mora da popuni i onaj deo gde se upisuje ime i prezime pacijenta. Ukoliko ove podatke ipak napišu medicinske sestre, koje su i do sada to radile, takav recept će se smatrati neispravnim. Međutim, u pojedinim beogradskim domovima zdravlja ni lekari ali ni medicinske sestre i dalje ne znaju za ovu novinu, zbog čega pacijente dovode u neprijatnu situaciju.
- Dobili smo dopis da ne primamo recepte koje su, sve osim imena pacijenta, popunjavale medicinske sestre, jer nam u suprotnom RZZO takve recepte neće platiti. Očigledno da brzina informisanja apoteka i lekara nije ista i zbog toga nailazimo na ovakve situacije - kaže Milena Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd.
Za sada je jedini mehanizam pomoću kojeg farmaceuti mogu da vide da li je i medicinska sestra popunjavala recept - boja hemijske olovke i rukopis. Da bi to ustanovili, potrebno im je više vremena i pomoć kolega.
- Zbog ove novine imamo probleme, ali ih u hodu rešavamo. Sada prikupljamo sve ono što nam pravi pometnju u praksi i nadamo se da ćemo uskoro imati sastanak sa čelnicima iz Fonda kako bismo ovu situaciju prevazišli - kaže Dučićeva.
U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da je ova novina u prepisivanju recepta uneta prevashodno zbog žalbi pacijenata kojima medicinske sestre nisu dobro popunile recept.
- Dešavalo se da kada dođu i predaju recept na šalter, pacijentima medicinske sestre zbog velikog broja knjižica recept pogrešno popune, odnosno zamene imena pacijenata. Iz tog razloga lekar mora da napiše ime i prezime pacijenta kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo - objašnjava Vladan Ignjatović iz RZZO.
On kaže da su svi domovi zdravlja blagovremeno obavešteni i da niko ne sme da kaže da ne zna za ovu novinu.
Međutim, u Domu zdravlja „Palilula" pojedini lekari i dalje prepuštaju sestrama da popunjavaju recepte, dok zaposleni u DZ „Stari grad" i „Savski venac" o ovim stvarima ne brinu jer se recepti popunjavaju kompjuterski.
Direktorka DZ „Voždovac" dr Dragana Nalić kaže da je popunjavanje recepta uvek bila obaveza lekara, ali da se to vremenom izgubilo.
- Suviše smo to popunjavanje shvatili neozbiljno, zaboravljajući da su recepti značajna dokumenta - ističe doktorka Nalić, dodajući da u ovom domu zdravlja lekari popunjavaju recepte.
Koliko će ova papirologija usporiti lekare i apotekare, to će najbolje znati pacijenti.

Izvor: BLIC

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi