Zdravstvo

Vesti :: Zdravstvo pred bankrotom - smanjuju se prava pacijenata

Zdravstvo pred bankrotomPrihodi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) znatno su umanjeni, te će prava nekih grupa pacijenata biti smanjena, kaže direktor te institucije Aleksandar Vuksanović.

Vukasnović u intervjuu za list  Danas navodi da se štednja i racionalno trošenje svakog dinara nameću kao imperativ kako se ne bi urušio čitav sistem .

"Fond raspolaže sa 400 miliona evra manje nego 2008. godine. Takođe, te godine je 2,1 milion ljudi u Srbiji bilo prijavljeno na zdravstveno osiguranje kao zaposleno, i poslodavci su za većinu plaćali zdravstveno osiguranje.Danas je zaposlenih 1,6 miliona, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju zdravstveno, što dramatično utiče na prihod Fonda, koji se finansira od doprinosa koje mi kao osiguranici sami uplatimo", kaže on.

Vukasnović ističe da postoji nejednakost u ostvarivanju prava između različitih grupa pacijenata.

"Naime, pojedine grupe pacijenata koje su bolje organizovane, podržane od strane struke i javnosti imaju prava na terapije, pomagala, i uopšte lečenje u skladu sa najsavremenijim trendovima svetske medicine, što mi svakako podržavamo, ali isto tako, neke druge, slabo organizovane grupe pacijenata nemaju ni približno takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite", ističe direktor RFZO-a.

Dodaje da sve to dovodi do nejednakosti između osiguranika koji bi po nekim moralnim, ali i zakonskim načelima trebalo da imaju jednak ili približno jednak obim prava.

Izvor:DANAS 21.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi